A hús (általában baromfi) ebben az ételben 100 fok feletti hőkezelésen esik át, így teljesen biztonságos. Ugyanakkor a zsír a sütés során lefolyik, így a húsban nem halmozódnak fel rákkeltő anyagok. Vannak még friss zöldségek, paradicsompüré és szósz. Az összes hozzávalót pitába csomagolják, és megkapja a jól ismert ételt – shawarma – írja a Sports.kz.
A csirkehús, amely általában megtalálható a shawarma-ban, sok kobaltot tartalmaz, amely a vörösvértestek szintéziséhez szükséges. A paradicsompüré, a másik összetevő likopint tartalmaz (kétszer többet, mint a friss paradicsomban). A likopin megakadályozza a prosztatarák kialakulását, lehetővé teszi a „rossz” koleszterinszint csökkentését, ami segít csökkenteni a szívroham és a stroke kockázatát.
„Napi 100 g paradicsompüré 10 százalékkal csökkentheti az alacsony sűrűségű lipoproteinszintet” – teszik hozzá immunológusok.
A pita viszont mangánt tartalmaz, ami csökkenti a cukorbetegség kockázatát, ha nem eszik egy egész tányér lisztből készült terméket. Ugyanakkor a shawarma kalóriatartalma alacsony – mindössze 170 kilokalória (ha nem teszünk túl sok szószt az ételbe).
Ha megfelelően, az összes egészségügyi normának megfelelően készítik el, a shawarma a szervezet számára egészséges ételnek minősíthető.