„A sütőtök csökkenti a magas vérnyomást, erősíti a szívet és az ereket” – jegyzi meg a neves orosz orvos.
A sütőtök lúgosítja a szervezetet, harmonizálja a savasságot, csökkenti annak magas szintjét, enyhe epehajtó hatású, küzd a székrekedés ellen. Az összetételében lévő folsav segít normalizálni a vérképzést, és megelőzni a trombózist.
„A sütőtök az egészséges táplálkozás egyik alapvető élelmiszere, különösen főtt vagy sült formában. Nemcsak kiadós és ízletes, de nem okoz zsírlerakódást a szervezetben, mivel ez egy alacsony kalóriatartalmú termék. A nyers sütőtök 100 grammjában mindössze 24 kcal van. Az optimális napi adag egy egészséges ember számára – nem több mint 200-300 g, a gyermekek számára legfeljebb 100 g” – ajánlja az orvos.
A sütőtökpüré akár a cukor egy részét is helyettesítheti az ételekben, mivel 100 g termék egy teáskanálnyi cukrot helyettesít.
A sütőtök ellenjavallt gyomor- és bélfekély, hasnyálmirigy-gyulladás, epekő és vesekő, valamint a cukorbetegség súlyos formái esetén. Fogyasztás előtt konzultáljon orvosával.