Az se baj, ha minden nap eszünk ebből: az orvosok ezt tartják a leghasznosabb gyorséttermi ételnek – csökkenti a koleszterinszintet, segít a fogyásban, és nem tartalmaz rákkeltő anyagot ” – olvasható a Hibiny.ru honlapon megjelent cikkben.
A hús (általában baromfi) ebben az ételben 100 fok feletti hőkezelésen esik át. Ugyanakkor a zsír a sütés során kifolyik a húsból, így nem halmozódnak fel rákkeltő anyagok a készítés során. Általában sok friss zöldséggel, paradicsompürével, szósszal fogyasztjuk. Mindezt pitába teszik – ez a jól ismert shawarma.
A shawarma egy közel-keleti étel, amely az Oszmán Birodalom idején a levantei régióból származik, feldarabolt húsból áll, vékony szeletekre, fordított kúpba halmozva, lassan forgó függőleges nyárson sütve. Hagyományosan bárány- vagy birkahúsból készül, de a legegészségesebb, ha csirkehúsból készítjük.
A csirkehús tápláló, és az egyik legjobb fehérjeforrás. A paradicsompüré a shawarma másik összetevője, ami likopint tartalmaz (kétszer annyi likopint, mint a friss paradicsom). A likopin megakadályozza a prosztatarák kialakulását, csökkenti a „rossz” koleszterinszintet, a szívroham és a stroke kockázatát.
„Napi 100 g paradicsompüré 10 százalékkal csökkentheti az alacsony sűrűségű lipoproteinszintet” – tette hozzá az immunológus.
A pita mangánt tartalmaz, ami csökkenti a cukorbetegség kockázatát, ha nem eszünk nagy mennyiséget. Ugyanakkor a shawarma kalóriatartalma alacsony – mindössze 170 kilokalória (ha nem teszünk túl sok szószt az ételbe).
Ha megfelelően, az összes egészségügyi normának megfelelően készítik el, a shawarma a szervezet számára egészséges ételnek számít.