Az orvos szerint az emberi test egy összetett rendszer, és a túlzott sómennyiség számos szervre negatívan hat. A szív, az erek, a vesék és az emésztőszervek fokozott terhelésnek vannak kitéve. Mivel a vesék kénytelenek fokozott üzemmódban dolgozni, megnő a kőképződés és más betegségek kialakulásának kockázata – tájékoztatott a portál.
Mint a szakember megjegyezte, a sós ételek rendszeres fogyasztása a vérnyomás emelkedéséhez vezet, ami növeli a stroke és a szívroham kockázatát. Ezenkívül a túlzott sófogyasztás növelheti a gyomorsavasságot, és hozzájárulhat a fekélyek és a gyomorhurut kialakulásához.
Ugyanakkor – tette hozzá az orvos – a só részt vesz a szervezet legfontosabb biokémiai folyamataiban, például a víz-elektrolit egyensúly fenntartásában és az idegi impulzusok továbbításában. Fontos azonban, hogy ne lépjük túl a WHO által ajánlott napi 5 gramm (kb. 1 teáskanál) sóbevitelt.