A cukor kizárása az étrendből és a sófogyasztás minimalizálása nem viszi közelebb az embert a hosszú élethez. Vannak más termékek, amelyek sajnos károsabbak a cukornál.
Mindenki régóta ismeri azokat a problémákat, amelyeket az édességekkel és a cukorral való túlzott fogyasztás okoz. De a szokásos növényi olaj sem kevésbé veszélyes az emberi egészségre.
Külföldi szakértők szerint a finomított növényi olaj növeli a rossz koleszterinszintet a vérben. Ezenkívül problémákat okoz a bőrben is – zsírosabbá válik, és gyakrabban fordul elő gyulladás. Ugyanakkor a finomított olaj felgyorsítja az öregedési folyamatot.
Ennek oka, hogy mielőtt a palackba kerülne, a szagtalan napraforgóolaj hosszú feldolgozáson megy keresztül. Más szóval, hogy megtisztítsák a terméket, és a legtöbb szakács számára elfogadhatóvá tegyék, kémiai adalékanyagokat használnak.
Általában a feldolgozás után az olaj jellegzetes szaga és íze eltűnik, de néhány káros anyag megmarad.
A szakértők azt javasolják, hogy finomítatlan olajokat vagy hidegen sajtolt olajokat (olíva vagy kókusz) használjunk, amelyek több hasznos anyagot tartanak meg.