A nyers zöldségek fogyasztása már az ős idők óta ünnepelt gyakorlat, hiszen számtalan jótékony hatása van. Ennek egyik oka, hogy a zöldségekben található vitaminok és ásványi anyagok egy része hő érzékeny, így pedig a főzés során ezek az anyagok teljesen vagy részben eltűnnek a zöldségből.
A másik nagyon fontos szempont, ami miatt egészségesebb a nyers zöldség az a rost és a folyadék tartalom. A nyers zöldségben található rostok segítenek a telítettség érzésben, emellett pedig csökkentik a vércukorszintet is, ezzel pedig hosszú távon is laktatnak. A víztartalom tekintetébe egyértelmű, hogy a nyers zöldségek a befutók, ha pedig sokat fogyasztunk belőlük, akkor vízháztartásunknak is segítünk vele.
A szakértők tehát egyértelműen a nyers zöldség mellet teszik le voksukat, azonban fontos megjegyezni, hogy vannak olyan zöldségek amiket egyáltalán nem ajánlott nyersen fogyasztani. Összeségében tehát elmondható, hogy azzal teszünk legjobbat a szervezetünknek, ha igyekszünk szezonális friss és nyers zöldségeket fogyasztani, ezt pedig kombináljuk a főtt, sült zöldségekkel a maximális jótékony hatás kedvéért.