„Szupergyümölccsel” a koleszterinnel szemben

Az étrendünk közvetlen hatással van az egészségünkre. A szív- és érrendszeri betegségek világszerte elterjedtek, és az általános halálozási statisztikákban vezető helyet foglalnak el. A szív egészségének javítása a teljes étrend felülvizsgálatát, valamint a különösen egészséges élelmiszerek, például a bogyós gyümölcsök beiktatását igényli – számol be a Sports.kz a Hibiny.ru-ra hivatkozva.

Táplálkozási szakértő arról számol be, hogy az eper rendkívül jótékony hatással van a szervezetre: csökkenti a rossz koleszterint a vérben, minimalizálja a szívbetegségek, a stroke, a cukorbetegség és a rák kockázatát. Emellett az eper nagy adag C-vitamint tartalmaz, amely támogatja az immunrendszert – írja a Sports.kz.

A gyümölcsnek magas az antioxidáns antocianin és ellagsav tartalma, amelyek megvédik a szervezetet az oxidatív stressztől. Az eper emellett élelmi rostforrás, amely elősegíti a rendszeres bélürítést és csökkenti a vércukorszintet.

Ezeket a megállapításokat támasztja alá a Harvard School of Public Health tanulmánya, amely nemcsak az eper, hanem az áfonya előnyeit is bizonyította. A tanulmány szerint heti háromszor fél csésze e bogyós gyümölcsökből elegendő ahhoz, hogy jelentősen javítsa a szív egészségét.

Elolvasom a cikket