A „jojó effektust” sokan ismerik, akik a múltban már próbálkoztak fogyókúrával vagy használtak fogyókúrás gyógyszereket. Nem számít, hogy a kezdeti eredmények mennyire pozitívak, rendkívül gyakori, hogy az emberek a súlyuk egy részét vagy egészét elég gyorsan visszaszedik. Bár a kutatások szerint van némi bizonyíték arra, hogy a súlyvisszaszerzés nem teszi teljesen semmissé a szív- és érrendszeri egészségre gyakorolt előnyöket, ez még mindig elkeserítő valóság lehet a fogyási cél elérésére törekvő emberek számára.
Az új tanulmány egy lépést tesz afelé, hogy megmagyarázza, miért történik ez, mivel molekuláris szinten vizsgálja, mi történik a zsírsejtjeinkben.
Az epigenetika a tudomány azon ága, amely a DNS-hez környezeti vagy viselkedési tényezők hatására hozzáadott módosításokkal foglalkozik.
A tanulmány első szerzője, Laura Hinte a Technology Networksnek kifejtette: „Az epigenetika lényegében megmondja a sejtnek, hogy milyen sejt, és hogy mit kell tennie.” Ami a mi céljaink szempontjából fontos, az epigenetikai markerek – bár elméletileg eltávolíthatók – évekig stabilak maradhatnak, és bizonyos esetekben átörökíthetők a következő generációra.
Tanulmányukban a csoport súlyos elhízással élő emberek és egy kontrollcsoport, összesen 23 ember zsírszövetmintáit hasonlította össze. Azt találták, hogy a két csoportban eltérő génaktivációs minták voltak jelen, ami még két évvel azután is fennállt, hogy az elhízott résztvevők fogyókúrás műtéten estek át. Bár maguknak a résztvevőknek ekkorra már jóval kisebb volt a testsúlyuk, ami a zsírsejtjeiket illeti, semmi sem változott.
„Ezek az eredmények arra utalnak, hogy az elhízás sejtes és transzkripciós (obezogén) változásokat indukál a zsírszövetben, amelyek nem szűnnek meg a jelentős súlyvesztést követően” – írja a csoport a tanulmányában.
A további vizsgálatokhoz egereken végeztek kísérleteket. Összehasonlítva az elhízott egerek és a fogyókúrán átesett egerek zsírsejtjeit, ismét megfigyelték, hogy az epigenetikai emlékezet a fogyás után is fennmaradt. Amikor a lefogyott egereket ismét magas zsírtartalmú étrendre állították, ők is gyorsabban híztak, mint a kontroll egerek.
„A zsírsejtek emlékeznek a túlsúlyos állapotra, és könnyebben vissza tudnak térni ebbe az állapotba – mondta Ferdinand von Meyenn vezető szerző a Technology Networksnek. – Ez azt jelenti, hogy megtaláltuk a jojó effektus molekuláris alapját”.
Az még nem világos, hogy ez a memória meddig marad fenn, és ezt a jövőbeni kutatásoknak kell majd feltárniuk.
.