A kutatók szerint a kávé megelőzheti az alkoholizmust

A koffein és az alkohol agyra gyakorolt hatásának tanulmányozásához a kutatók rágcsálókon végeztek kísérleteket. Az állatokat több csoportra osztották: az egyik csoport csak alkoholt kapott, egy másik egyszerre alkoholt és koffeint, a harmadik pedig olyan gyógyszereket, amelyek blokkolnak bizonyos agyi receptorokat. Ennek eredményeként kiderült, hogy a koffein képes megakadályozni bizonyos olyan anyagok termelődését az agyban, amelyek általában az alkoholfogyasztás után termelődnek. Ezért a koffein megelőző szerként szolgálhat az alkoholfüggőség elleni küzdelemben.

A tanulmányban a tudósok a koffein agyra gyakorolt hatásmechanizmusát is elemezték. Megállapították, hogy az alkohol fogyasztása dopamin termelődését okozza a szervezetben. Ezt a felszabadulást kulcsfontosságú tényezőnek tartják a függőség kialakulásában, mivel az alkoholfogyasztás után a jutalom érzését hozza létre. Ugyanakkor a koffein blokkolhat bizonyos receptorokat, és így csökkentheti az alkohol okozta örömszintet.

Elolvasom a cikket