Így kerülhetjük el a B-vitamin-hiányt

E csoport valamennyi vitaminja nem halmozódik fel a szervezetben, ezért rendszeresen, étkezéssel együtt kell bevenni. Éppen ezért érdemes tudni, hogy milyen élelmiszerek tartalmaznak ilyen értékes vitaminokat.

B1-vitamin (tiamin)

Szükséges a szénhidrátok emésztéséhez és a belőlük történő energiatermeléshez. Részt vesz a fizikai aktivitás során az anyagcserét szabályozó aminosavak szintézisében, javítja a memóriát és a koncentrációt.

Főbb források:

  • Diófélék és magvak;
  • búzacsíra;
  • teljes kiőrlésű gabonafélék.

Az ajánlott napi adag 1,2-1,4 mg naponta egy felnőtt számára.

B2-vitamin (riboflavin)

Részt vesz a redox-reakciókban. Segíti a fehérjék, zsírok és szénhidrátok emésztését, és biztosítja a sejtlégzést: az oxigén bejutását a sejtekbe és a szövetekbe. Védi a retinát az ultraibolya fény káros hatásaitól, és javítja a szín- és fényérzékelést.

A fő forrásai a következők:

  • Mandula;
  • Élesztő;
  • spenót, brokkoli és más zöld zöldségek.

Felnőttek napi szükséglete 1,8 mg/nap.

B3-vitamin (niacin).

Hozzájárul a tápanyagok megfelelő felszívódásához, beleértve a vér koleszterinszintjének szabályozását. Részt vesz a sejtek mitokondriumainak „energiaállomásaiban”, segítve azok energiatermelését. A niacin ellazítja az erek falát, ami segít a vérnyomás normalizálásában. A niacin egyik származékát, a nikotinsavat a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére használják.

A fő források a következők:

  • Gabonakenyér;
  • hajdinaliszt;
  • bab;
  • diófélék.

A niacinszükséglet az energiabeviteltől függ, és körülbelül 20 mg naponta.

B5-vitamin (pantoténsav)

Erőteljes regeneráló hatással rendelkezik. Részt vesz a glükokortikoidok – a sebek és vágások gyógyulásáért, a nyálkahártyák helyreállításáért felelős mellékvese hormonok – szintézisében. Ez a vitamin elengedhetetlen a zsírégetéshez és a megfelelő energiaanyagcseréhez.

A fő forrásai a következők:

  • Káposztafélék;
  • tenger gyümölcsei.

A bél mikroflórára is termeli. Egy felnőtt napi szükséglete körülbelül 5 mg.

B6-vitamin (piridoxin)

Részt vesz az aminosavak átalakulásában, a triptofán, a lipidek, a nukleinsavak anyagcseréjében. Szükséges a neurotranszmitterek – az idegrendszer vezető elemei – megfelelő működéséhez, javítja a memóriát és elősegíti a jobb koncentrációt. Elengedhetetlen a hemoglobin szintéziséhez: e vitamin hiánya vérszegénységhez vezet.

Főbb forrásai:

  • diófélék (dió és mandula);
  • búzacsíra;
  • bogyós gyümölcsök: eper, cseresznye.

Az ajánlott adag felnőttek számára 2,0 mg/nap.

B9-vitamin (folsav)

Részt vesz a DNS és az aminosavak szintézisében. Különösen szükséges a terhes nők számára az embrió megfelelő fejlődéséhez. A magzat idegrendszerének kialakulása a terhesség első heteiben történik, ezért a fogamzás tervezésekor ajánlott a folsav szedését előre elkezdeni. Az ajánlás nemcsak a nőkre, hanem a férfiakra is vonatkozik: e vitamin hiánya növeli a hibás spermiumok számát.

Főbb források:

  • Zöld leveles zöldségek;
  • citrusfélék;
  • teljes kiőrlésű liszt.

Mivel ez az anyag kritikus fontosságú a gyermek fejlődése szempontjából, gyakran adják hozzá az alapvető élelmiszerekhez: kenyér, tej. A folsav napi szükséglete kb. 400 mcg, amely terhes és szoptató nőknél 600 mcg-ra emelkedik.

B12-vitamin

Részt vesz az aminosavak anyagcseréjében és átalakulásában, összefügg a folsavval, és kritikus fontosságú az idegrendszer normális működéséhez és a vérsejtek – vörösvértestek – képződéséhez. Biztosítja az idegsejtek vezetését, javítja a memóriát, stabilizálja az érzelmi állapotot. A B12-vitamin készítményeket depresszió és krónikus szorongás kezelésére írják elő. Hiánya vérszegénységet és neurológiai rendellenességeket okoz.

A fő források a következők:

  • Hús;
  • tojás;
  • tej.

A B12-vitamin további forrásaként az élelmiszereket dúsítják vele. Ez a vitamin különösen a hús és a tej növényi alternatíváiban található meg. A felnőttek fiziológiai szükséglete 3,0 mcg/nap.

A B-vitaminok számos élelmiszerben megtalálhatóak. A kiegyensúlyozott étrend tartalmazza ezeket a vitaminokat, és egy egészséges embernek nincs szüksége további étrend-kiegészítők és vitaminkészítmények bevitelére. Az egyetlen kivétel a B9-vitamin. Ez annyira fontos és nélkülözhetetlen, különösen a gyermek megfelelő méhen belüli fejlődésének biztosításában, hogy sok országban még a kenyérlisztet is folsavval dúsítják.

Elolvasom a cikket