Gyulladáscsökkentő, védhet a rák és a stressz ellen, de a gyomornak is jó

Szirtes Györgyi
2024. november 25. hétfő. 8:28

A propolisz, amelyet néha méhragasztónak is neveznek, fontos anyag a méhcsaládok számára.

Növényi nedv, méhviasz és a méhek természetes enzimeinek összetett keveréke. Úgy tűnik továbbá, hogy segít a méhcsaládok kártevőmentességében is, mivel megakadályozza a gombák és mikrobák elszaporodását.

A propolisz azonban többről szól, mint a méh alapú építőanyagként való felhasználásról.

A propoliszban található mikrotápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok nagyszerű egészségügyi előnyöket biztosítanak. A propolisz kiváló bizonyos polifenoloknak, amelyeket flavonoidoknak neveznek. Ezek a flavonoidok antioxidánsként működnek.

A flavonoidok és a polifenolok csökkenthetik bizonyos betegségek, például a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Ezenkívül a propolisz más egészségügyi előnyökkel is járhat.

Az antioxidánsok egyik legfontosabb hatása, hogy csökkentik a rák kockázatát. Segítenek minimalizálni a szabad gyököket, amelyek károsíthatják a sejteket olyan módon, hogy azok veszélyessé válnak.

Úgy tűnik, hogy a propolisz erős antioxidáns-keveréke különösen hatékonyan csökkenti a rák kockázatát. Bár még több tanulmányt kell végezni a témában, a jelenlegi kutatások szerint a propolisz segíthet csökkenteni a rákos sejtek burjánzását és mérsékelni az immunrendszer rákos sejtekre adott válaszát.

A propolisz egyik legtöbbet vizsgált hatása az antimikrobiális hatása. Ennek eredményeként a propoliszt gyakran árulják helyi megoldásként, hogy segítsen tisztán tartani a sebeket. Kiegészítőként azonban belső problémák megoldásában is segíthet.

Tanulmányok szerint a propolisz fogyasztása – mézzel vagy anélkül – jelentősen csökkentheti a gyomorhurut és a gyomorfekély tüneteit. A propolisz még a gyógyulást is elősegítheti.

A propolisz a gyulladás csökkentésével számos krónikus betegség tüneteit enyhítheti. A krónikus gyulladást számos lehetséges egészségügyi probléma mellett tapasztalhatja, mint például a szívbetegség, a cukorbetegség, a gyulladásos bélbetegség és az ízületi gyulladás.

Egyes tanulmányok szerint a propolisz gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, ami segíthet csökkenteni a negatív egészségügyi hatások kialakulásának kockázatát.

A kísérletek azt mutatják, hogy a propolisz-kiegészítők jelentősen csökkenthetik az éhgyomornál lévő vércukorszintet, amely a kontrollálatlan cukorbetegség egyik jelentős mutatója. Bár még több kutatásra van szükség ebben a témában, a korai eredmények ígéretesek.

A propolisz gazdag B-komplex vitaminokban, amelyek alapvető mikrotápanyagoknak számítanak.

A B-komplex vitaminok létfontosságúak a szervezet jó működéséhez. A B6-vitamin hiánya például vérszegénységhez vezethet, olyan tüneteket okozva, mint a zavartság és a depresszió. A propolisz étrendjébe való beillesztése segíthet csökkenteni a B-komplex-hiány és a hozzá kapcsolódó vérszegénység kockázatát.

Elolvasom a cikket