Elkezdődik az oxidációs folyamat. Pontosan ekkor az ital felületén egy filmréteg jelenik meg. A lehűlés pillanatától a tea, a gombák és mikroorganizmusok születésének közegévé válik. Ha két napig nem nyúlunk az italhoz, a penész elkezd megjelenni.
Miért veszélyes a teán lévő filmszerű réteg a szervezetre nézve
A film magnézium-, vas-, kalcium- és fehérjemolekulákból áll, és van benne teofillin, koffein, guanin is. Ez utóbbiak a nitrogénbázisok közé tartoznak. Ezek károsan hatnak az emberi szervezetre, különösen a gyomor-bélrendszer szerveire.
A máj is szenved ezektől az anyagoktól. Végül is ő az, akinek el kell távolítania a káros termékeket a szervezetből. Ekkor veszi fel az összes méreganyagot.
Ezért a főzött teát 15-20 perc után kell fogyasztani. Legfeljebb 2 óráig bírja ki.
Lehetséges-e többször is lefőzni ugyanazt a teát?
Hogy miért nem lehet meginni a tegnapi teát, azt már tisztáztuk. De ez nem jelenti azt, hogy nem lehet ugyanazt a főzetet többször is használni. Itt minden attól függ, hogy a tealevelek milyen fajtához tartoznak és a termesztés módjától.
A fekete teát szabad a legkevésbé főzni. De kétszer is le lehet főzni, mielőtt a főzetet eldobnánk.
A fehér, zöld és vörös teákat másképp kezelik, még akkor is, ha a leveleket ugyanarról a bokorról szedik. Több tápanyagot tartalmaznak, mivel kevesebbet erjednek, vagy egyáltalán nem erjednek.
Minél gyakrabban áztatják az ilyen tealeveleket, annál több és jobb ízük bontakozik ki. Ezért a zöld, a sárga és a fehér teát 3-4 alkalommal, a puerh-t vagy az oolongot azonban akár 9-10 alkalommal is fel lehet főzni. Hasznos tulajdonságaik nem vesznek el.