Ksenia Mersaidova orvos megjegyezte, hogy a datolyaszilva magas élelmirost-tartalmáról ismert, amely sűrű csomókba gyűlhet az emberi gyomorban. Ezek a fitobezoároknak nevezett képződmények megnehezíthetik a tápcsatorna működését. Különösen súlyos esetekben ezek a csomók bélelzáródást okozhatnak, ami viszont a belek megrepedéséhez vezethet, ami végzetes lehet – írja a Sports.kz.
A súlyos problémák első tünetei a gyomorban vagy a szegycsont mögött jelentkező éles fájdalom, amely közvetlenül a gyümölcs elfogyasztása után jelentkezik. Már két-három datolyaszilva is súlyos problémákat idézhet elő.
Mersaidova azt tanácsolta, hogy ne fogyasszuk túl a datolyaszilvát, és korlátozzuk magunkat egyszerre egy gyümölcsre. A gyomorban lévő veszélyes csomók elkerülése érdekében jobb, ha a gyümölcsöt szikkadt kenyérrel fogyasztjuk, vagy meleg vizet iszunk hozzá.