A sertéshús fogyasztásával kapcsolatos aggodalmak a kórokozók, baktériumok (pl. szalmonella), vírusok (hepatitis E) és paraziták (pl. trichinella) jelenlétével kapcsolatosak – magyarázzák – írja a Sports.kz.
Ezekkel a kórokozókkal összefüggő betegségek:
– szalmonellózis – az emberi emésztőrendszer elváltozása a szalmonella nemzetséghez tartozó baktériumfertőzés által. A fertőzött személynél a következő tünetek jelentkezhetnek: hirtelen fellépő láz, hasi fájdalom, hasmenés, hányinger és néha hányás;
– hepatitis E – hepatitis E vírus által okozott akut fertőző gyulladásos betegség;
– trichinellózis.
Fertőzés gyanúja esetén kórházba kell mennie, és vizsgálatokat kell végeznie.
Az orvosok szerint a sertéshús fogyasztása nem kívánatos lehet azok számára, akik allergiásak a húsra, emésztési, szív- és érrendszeri problémákkal küzdenek. A magas koleszterinszinttel rendelkezőknek azt tanácsolják, hogy korlátozzák az állati zsírok fogyasztását. Más fehérjeforrások is beilleszthetők az étrendbe, például a csirkehús és a hal.
A gyerekeknek sertéshúst is lehet adni, de figyelni kell a termék minőségét – tették hozzá. A hús mérsékelt fogyasztása értékes fehérjéket, vasat, cinket és B-vitaminokat tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek a gyermekek szervezetének fejlődéséhez.
A sertéshús vásárlásakor figyelni kell a megjelenésre, az illatra és a színre. A romlott húsnak kellemetlen szaga van, fakó a színe és a bomlás jelei is láthatóak.
A húst fogyasztás előtt hőkezelni kell. A sertéshúst lehet főzni, sütni vagy grillezni, ezáltal elpusztítva mindenféle parazita jelenlétét. A feldolgozás során a termék hőmérsékletének legalább 70 °C-ot kell elérnie.
Érdemes megjegyezni, hogy a romlott termékeket semmilyen feldolgozási módszer nem mentheti meg. A lejárt hús fogyasztása ételmérgezést okozhat, amelynek tünetei lehetnek hasi fájdalom, hányinger, hányás és hasmenés. Szélsőséges esetben a sertéshúsmérgezés súlyos betegséghez, sőt halálhoz is vezethet” – pontosítottak az orvosok.