A kása a legjobb választás reggelire? Anton Polyakov endokrinológus és táplálkozási szakértő csak részben ért egyet ezzel az állítással. Elmagyarázta, hogyan kell zabkását főzni, és megbizonyosodni arról, hogy valóban jót tesz-e az egészségnek – számol be a Sports.kz az Edimdoma.ru-ra hivatkozva.
A szakértő megjegyezte, hogy az összes kása közül jobb, ha két típusra összpontosítunk: zabpehely és hajdina. Ha kívánja, bővítheti a listát a quinoa és a len kásával. Csakhogy bármelyiket tej nélkül, vízen kell főzni. Felnőttek esetében a „tej” használata emésztési problémákkal fenyegethet a speciális enzimek hiánya miatt. A tej emésztése 25 éves kor után egyre nehezebb a szervezet számára – mindez a laktázhiány miatt – írja a Sports.kz.
„Jobb, ha a zabkását teljesen megfőzzük. Ne legyen aldente” – javasolta Poljakov az »Argumenty i Fakty« című lapnak adott interjúban.
A táplálkozási szakértő azt tanácsolta, hogy mondjunk le a búzadaráról, a rizskásáról és az instant zabkásáról. Ez ugyanaz, mint a „cukrot enni”. Ezeknek a termékeknek magas a glikémiás indexük: vércukorszint-emelkedést idéznek elő, és nem adnak hosszan tartó jóllakottságot.