A csicsókagumók inulinban és ezáltal fruktózban gazdagok ugyanakkor cukorbetegek is fogyaszthatják – írja a Sports.kz.
A csicsóka inulin ugyanis nem okoz cukorcsúcsokat. A burgonya helyett használják – az alacsony keményítőtartalom lehetővé teszi, hogy ne korlátozza magát az élelmiszerekben.
Csökkenti a rossz koleszterinszintet is. Rugalmasabbá és egészségesebbé teszi az ereinket. Ezenkívül támogatja az anyagcserét.
Eltávolítja a méreganyagokat és támogatja a bélrendszer egészségét, eltávolítja a nehézfémsókat. A gumók számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, például magnéziumot, káliumot, foszfort, vasat és szilíciumot.
Ugyanakkor a termesztése nem nehéz. Körülbelül ugyanabban az időben ültetik, mint a burgonyát. Még a homokos vagy vályogtalajok is alkalmasak számára. A növény fagyálló, még a –30 °C-ot is elviseli.