A kardiológusok úgy vélik, hogy a reggeli több mechanizmuson keresztül javítja a szív egészségét, beleértve a vérnyomást is – írja a Parade. Mint Cheng-Han Chen kardiológus kifejtette, a reggeli szabályozza a vércukorszintet, és korlátozza a napközbeni túlevést. „A reggelizés segít megelőzni a stresszhormonok emelkedését, amelyek növelhetik a vérnyomást” – tette hozzá.
A kardiológusok azonban hangsúlyozták, hogy nemcsak az a fontos, hogy reggelizzünk, hanem az is, hogy mikor. „A reggeli időzítése azért fontos, mert megfelel a szervezet természetes ritmusának, az úgynevezett cirkadián ritmusnak, amely segít szabályozni a vérnyomást és az anyagcserét” – mondta Neil D. Shah kardiológus.
A reggeli pontos időpontja a vérnyomás csökkentéséhez
A legtöbb kardiológus azt ajánlja, hogy a reggelit rendszeresen az ébredést követő egy-két órán belül fogyasszuk el. „Az egészséges vérnyomás és étrend fenntartásához jól kell kezdeni a napot” – mondta Bradley Serwer kardiológus, és hozzátette, hogy az ébredést követő egy-két órán belüli reggelizés meghatározhatja az egész napi étrendi hangulatot.
„A szervezet napi anyagcsere-ritmusát egy belső óra szabályozza, amelyet az étkezések időzítése befolyásol. És a tipikus étkezési időzítés változásai… potenciálisan befolyásolhatják a kardiometabolikus betegségek kialakulását” – magyarázta Chen.
„Egy tápláló étkezés a nap elején még mindig jobb a vérnyomás-szabályozás szempontjából, mint a reggeli teljes kihagyása” – tette hozzá Dr. Shah.
Az étkezések időzítése fontos a szív egészsége szempontjából, beleértve a vérnyomást is. Az azonban, hogy mi kerül a tányérra az ébredést követő egy-két órán belül, szintén döntő fontosságú. A kardiológusok tanácsai szerint a legjobb, ha magnéziumban, káliumban (gyümölcsök és zöldségek); fehérjében (tojás); egészséges zsírokban (avokádó és diófélék) és rostokban (zöldségek) gazdag ételeket fogyasztunk reggelire.
Az egyszerű szénhidrátok (például a cukros gabonafélék) és minden magas nátriumtartalmú étel fogyasztásától is óvtak. Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége azt javasolja, hogy az egészségesebb vérnyomás érdekében korlátozzuk a napi sófogyasztást 2300 mg-ra (ideális esetben 1500 mg-ra).