Az endometriózis kockázatát is növelheti túlzott mennyiségű cink fogyasztása – figyelmeztetett a Rizikometer. Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó csapat egy új amerikai kutatás eredményeire alapozta állítását.
Az endometriózis egy fájdalmas krónikus betegség, amelynek lényege, hogy a a méh nyálkahártyája a méhen kívül máshol is megjelenik a szervezetben. Ez ráadásul súlyos szövődményekhez is vezethet – például hasi összenövésekhez, meddőséghez vagy méhen kívüli terhességhez. A probléma világszerte mintegy 176 millió nőt érint.
Az endometriózis kialakulásának pontos okairól még viszonylag keveset tud az orvostudomány. A mostani vizsgálat azonban megállapította, hogy a magasabb cinkbevitel összefüggésben áll a kockázat növekedésével. Leginkább azok a nők veszélyeztetettek, akik napi 14 milligrammnál több cinket fogyasztanak. Náluk az endometriózis kockázata 60 százalékkal magasabb, a 8 milligrammnál kevesebb cinket fogyasztókhoz képest.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság állásfoglalása szerint a felnőtteknek ajánlott napi cinkbevitel 8 milligramm, a maximális napi dózis pedig 25 milligramm. A cinket tartalmazó étrend-kiegészítőkben azonban jellemzően 10-15 milligramm cink található. Ez tehát azt jelenti, hogy ha ilyeneket szed valaki, akkor az élelmiszerekkel elfogyasztott mennyiséggel együtt jó eséllyel túladagolja a cinket.