Az égő érzés fő okozója a paprikában található kapszaicin, egy olyan anyag, amelyet a növény az állatok elleni védekezés céljából termel. A kapszaicin a TRPV1 receptorokhoz kötődik, és olyan érzéseket okoz, mint a fájdalom és a hő egyszerre. Válaszul a szervezet nyál- és nyálkatermelésbe kezd, ami könnyezésben és egyfajta orrfolyásban nyilvánul meg
Érdekes módon a madarak gond nélkül fogyaszthatják a csípős paprikát, mivel receptoraik eltérnek az emlősökétől.
Az ember és a tupai az egyetlen emlős, amely aktívan keresi a kapszaicin okozta izgalmat. Ez az endorfinok és a dopamin felszabadulásának köszönhető, amelyek örömérzetet keltenek.
Bár a kapszaicin nem mérgező, nagy mennyiségben történő fogyasztása kellemetlen tüneteket okozhat. A kapszaicint még az önvédelemhez használt paprikaspray-ben is használják, ami rávilágít ennek az anyagnak a hatásosságára és az óvatosság szükségességére.