A koronavírus-járvány után több olyan étrend is népszerűvé vált, amelynek egészségjavító, testsúlycsökkentő vagy éppen élettartam-hosszabbító hatást tulajdonítottak. Ezek egyike a skandináv diéta, amelynek népszerűsége az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt – írja a hazipatika.com.
Az alacsony hisztamintartalmú étrend és a „húst hússal” diétához hasonlóan a skandináv étkezési stílus is igencsak elterjedt, ez viszont jelentősen különbözik a többi „divatétrendtől”.
Az északi országokból származó diéta alapjait a régió hagyományos étkezési szokásai adják. Az étrend legfontosabb élelmiszerei az alábbiak:
- konzervált és füstölt halak,
- friss és tartósított bogyós gyümölcsök,
- gyógynövények,
- gyökérzöldségek,
- teljes kiőrlésű gabonafélék.
A skandináv stílusú étkezésre jellemző továbbá az alacsony szénhidráttartalom, illetve a magas fehérjetartalom. Fontos továbbá a halfélék és a tengeri herkentyűk – például a polip, a tintahal és a kagyló – változatos felhasználása is.
A skandináv diéta nemcsak az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt, de a helyi eredetű összetevők felhasználásának köszönhetően is népszerű, mivel ezzel a fenntarthatóság elveinek is megfelel. Az étrend iránti érdeklődést erősítik azok a kutatások is, amelyek szerint az északi étkezési stílus követése csökkentheti a krónikus betegségek számát és javíthatja a szív egészségét.