Színes összeállítást közöl a kulturált pezsgőfogyasztásról a Life.hu. Mint a cikkből egyebek mellett kiderül, a választott pohár formája nagyban befolyásolja az ízeket és a buborékok játékát. A legelterjedtebb formák egyike az úgynevezett flőte, amely egy keskeny, magas pohár. Alakja lehetővé teszi, hogy a buborékok hosszabb ideig pezsegjenek. Ez a klasszikus választás elegáns megjelenést biztosít, és az ital illata is jobban érvényesül benne.
A sorban a második az alacsony, széles kupapohár, amely inkább a 20. század elején volt népszerű. Bár romantikus megjelenésű, a buborékok gyorsabban távoznak belőle, és kevésbé koncentrálja az aromákat. Nem így a tulipánpohár, amely enyhén szélesedő, majd szűkülő formájának köszönhetően az illatok kiteljesedését segíti, ugyanakkor a buborékok is lassabban távoznak.
Utóbbi különösen az ínyencek körében népszerű.
A lap emlékeztet arra, hogy a fogyasztás egyik legkritikusabb része a bontás. A profik szerint a nyitásra szánt üveget érdemes 6–8 Celsius-fok közé hűteni. A zárórész eltávolítása előtt tartsuk az üveget 45 fokos szögben, ezt követően távolítsuk el a drótkosarat (muselet), de közben tartsuk az üveg nyakát a hüvelykujjunkkal. Mindig az üveget forgassuk, ne a dugót – így kontrollálható a „kilövés”.
Aláhúzzák, ne irányítsuk a palack száját senki felé, lévén az esetleg mégis elszabaduló dugó komoly sérüléseket okozhat. Hozzáteszik, a pezsgőt lassan, a pohár oldalára döntve töltsük, hogy elkerüljük a túlzott habzást.