Szvetlana Iszcsenko orvos szerint ez a vizsgálat életet menthet, de valamiért senki sem beszél róla.
„Ajánlott elvégezni a homocisztein vizsgálatot. Normális mutatók – 5–8 mmol/l” – írja az orvos a közösségi hálón.
A homocisztein egy aminosav. Ha a szintje a szervezetben megemelkedik, károsítja az ember ereit, és olyan problémák kockázatát hordozzák magukban, mint a szívroham és a stroke.
„Ha a szintje magasabb, a B-vitaminok visszaállíthatják a normális szintre. Ezek elsősorban a B9- és B12-vitaminok” – magyarázza Iszcsenko.
Mint az orvos megjegyzi, B9-vitaminban gazdag a marha- és csirkemáj, a diófélék (mogyoró, mandula, dió), a brokkoli, a spenót. A B12 forrásai a makréla és a szardínia, a nyúlhús, a tyúktojás, a hüvelyesek. Célszerű, hogy ezekből az élelmiszerekből mindennap kerüljön az asztalra.