Sokan el sem tudják képzelni a napot egy csésze kávé nélkül. A kávé serkenti és energiát ad, javítja a hangulatot, a memóriát és a koncentrációt. A kávét különböző tejnek nevezett termékekhez is adják, nemcsak a különböző zsírtartalmú tehéntejhez, hanem a növényi tejhez vagy a sűrített tejhez is.
A sűrített tej olyan tehéntej, amelyből a víz körülbelül 60 százaléka elpárolgott. A nyers tejet tisztítják, és néhány másodpercig körülbelül 90 Celsius-fokra melegítik, ami elpusztít bizonyos mikroorganizmusokat, csökkenti a zsírok elválását és megakadályozza az oxidációt.
Ez a folyamat sűrűbbé, krémesebbé és sötétebb karamellszínűvé teszi a tejet. Vásárolhatunk édesített és édesítés nélküli sűrített tejet, de az édesített kifejezést általában az édesített tejre használják.
A cukor hozzáadása nemcsak az ízesítés, hanem a tej tartósítása is, így a hűtés nélkül, szorosan lezárt edénybe zárt édes, sűrű massza akár több éves tárolás után is fogyasztható.
Ez különösen hasznos olyan helyeken, ahol a friss tejhez való hozzáférés nehézkes. A cukrozatlan sűrített tejhez ezután vizet lehet adni, hogy az eredeti terméket újra előállítsuk. A sűrített tejet leggyakrabban desszertek adalékaként, kenőcsként vagy krémként használják süteményekhez, péksüteményekhez, muffinokhoz, muffinokhoz és gofrihoz.
Egyesek azonban a kávé fehérítésére és édesítésére is használják. Így készül például a vietnami kávé, ahol a pohár aljára egy réteg sűrített tejet öntenek, és a tetejére eszpresszót. Ha szeretsz új kávéízekkel kísérletezni, akkor ezt a kávétípust is kipróbálhatod.
Azonban ne fogyassza minden nap, mert fennállhat az elhízás, a cukorbetegség és a szívproblémák kockázata.
Miért a sűrített tej a legrosszabb tej a kávéhoz?
Ha cukrozott sűrített tejet ad a kávéhoz, ne feleddje, hogy a sűrített tehéntej és a természetes laktóz, azaz tejcukor mellett hozzáadott cukrot, valamint kis mennyiségben sok zsírt és kalóriát is tartalmaz.
Egy evőkanál sűrített tej körülbelül 40-60 kalóriát és 6-7 gramm cukrot tartalmaz, míg ugyanennyi cukrozatlan tejben körülbelül 1,5 gramm cukor van. Ez azt jelenti, hogy a cukrozott tej körülbelül ötször annyi cukrot tartalmaz, mint a cukrozatlan sűrített tej.
Az édesített sűrített tej főleg cukorból áll, de mivel tehéntejből készül, fehérjét és zsírt, valamint számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz.
Ezért két evőkanálnyi ilyen tej körülbelül 90 kalóriát tartalmaz. Ez a mennyiség 15,2 g szénhidrátot, 2,4 g zsírt, 2,2 g fehérjét, valamint kalciumot, foszfort, szelént, káliumot, A-vitamint és B-vitaminokat (B2, B4, B12) is tartalmaz. Magas kalória-, cukor- és zsírtartalma miatt a sűrített tej jó választás azoknak, akik például a lábadozás alatt szeretnének hízni.
Minden más esetben azonban a sűrített tej gyakori fogyasztása számos egészségügyi problémához és olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek, az érelmeszesedés és a fogszuvasodás.
A túlzott cukormennyiség ráadásul semmissé teszi az ebben a tejben található vitaminok és ásványi anyagok jótékony hatását. A cukor viszont növeli a vércukor- és inzulinszintet, fokozza a gyulladást és súlygyarapodást okoz.
Az édesített sűrített tej nagy mennyiségű koleszterint is tartalmaz, ami növeli ennek az összetevőnek a szintjét a szervezetben, és szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet.
A cukor a fogakat is roncsolja, és fogszuvasodáshoz vezet. Emellett táplálja a káros baktériumokat, amelyek hozzájárulnak a bélflóra zavaraihoz és a bélbetegségekhez, valamint csökkentik a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét.