A legjobb ételek a szív egészségéért

Az egészséges táplálkozás fő szabálya az egyensúly és a változatosság – mondta a kardiológus. Az étrendnek megfelelő arányban kell tartalmaznia fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat – számol be a Sports.kz.

Az egyik leghasznosabb terméknek a szív számára az orvos a zsíros halakat nevezte: lazac, makréla, hering, tonhal. Ezek omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, amelyek csökkentik a rossz koleszterinszintet. Emellett a zsíros halak használata segít a vérrögök kialakulásának megelőzésében is. Ezért hetente legalább kétszer fogyasszon belőle. Aki nem szereti a halat, helyettesítheti lenmagolajjal, chia maggal vagy dióval – mondta az orvos.

Javasolta továbbá a friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztását, mivel ezek rostban gazdagok, ami segít eltávolítani a felesleges koleszterint a szervezetből. Emellett antioxidánsokat is tartalmaznak, amelyek megvédik az ereket a károsodástól.

„A spenót, a káposzta, a brokkoli (kálium- és magnéziumforrás), az áfonya, a málna, az áfonya (szívvédő polifenolokban gazdag), a citrusfélék (C-vitamin forrás) különösen jótékonyan hatnak a szívre” – mondta a szakértő.

Az orvos azt tanácsolta, hogy a teljes kiőrlésű kenyeret, a zabpelyhet, a barna rizst és a quinoát egészítsük ki az étrenddel. Ezek az élelmiszerek rostot tartalmaznak, amelyre a szervezetnek szüksége van az egészséges vércukorszint fenntartásához és az érelmeszesedés kockázatának csökkentéséhez. Az étrendet növényi fehérje- és rostforrásokkal, nevezetesen hüvelyesekkel (lencse, bab) is változatossá teheti.

Az étcsokoládé (legalább 70 százalékos kakaótartalommal) szintén segít a szív egészségének megőrzésében. Gazdag flavonoidokban, amelyek javítják a vérkeringést. Az orvos előírta, hogy elegendő naponta 20-30 grammot fogyasztani belőle.

A szívbetegségek megelőzése érdekében az orvos a zsíros húsok és a transzzsírokat, sót, cukrot és édességet tartalmazó termékek fogyasztásának korlátozását is sürgette.

Elolvasom a cikket