Alkohol, ami enyhíti a másnaposságot és a szorongást

David Nutt neuropszichofarmakológus professzor elmondta, hogy szinte bárki, aki bármilyen alkoholt fogyaszt, változást fog érezni az agyában, amikor abbahagyja – írja az rbc.ua.

Ha kis mennyiségű alkoholt iszunk, az zavartságban nyilvánulhat meg, de nagyobb mennyiség után szorongást tapasztalhatunk.

Ezt több tényező okozza. Fizikai szempontból a másnaposság megemeli a kortizol nevű stresszhormon szintjét, valamint megemeli a vérnyomást és a pulzusszámot, ami szorongást okozhat.

Emellett vízhajtó is, kiszáradáshoz vezethet, ami szédülést, fáradtságot és szorongást okozhat.

Ráadásul tanulmányok szerint a dopamin (a boldogsághormon) szintje csökken a másnaposság alatt.

A reggeli szorongás egy része azonban már előző este beindul az agyban. Nutt professzor szerint, amikor az alkohol a véráramba kerül, a szervezet alkalmazkodik a mámorhoz. Amikor azonban az agy ezt érzékeli, megpróbálja átvenni az irányítást azzal, hogy utasítja a testet, hogy maradjon ébren. Az agy folytatja ezt, és miután az alkohol elhagyja a szervezetet, amikor másnap reggel már nem részeg, az agya még mindig úgy viselkedhet, mintha harcolna a nyugtatószer ellen, ami miatt a szív felgyorsul, és szorongással tölti el.

Melyik alkohol okoz kevésbé szorongást reggelente?

Sör

Ha azt szeretné, hogy reggelente kevésbé szorongjon, a sör többé-kevésbé a legjobb választás.

„A sör egy olyan ital, amely évszázadok óta létezik, nem társadalmi okokból vagy élvezeti ivás céljából hozták létre, hanem azért, hogy valóban hidratáltak maradjunk” – mondja a professzor.

A 18. századig Nagy-Britanniában szinte mindenki ivott kis mennyiségű sört víz helyett, a viszonylag alacsony alkoholtartalma miatt. Az ital ráadásul sok más italnál is testesebb, ami sokakat arra késztetett, hogy kevesebbet igyanak.

A gyengén alkoholos és alkoholmentes söröktől másnap jobb a mentális egészsége.

Egyébként a másnaposság szempontjából a legnehezebb italok a pálinka, a whisky és a vörösbor.

Hozzátéve, hogy a vörösbor azért is rosszabb, mint a fehérbor, mert tiramint és hisztamint tartalmaz, amelyek köztudottan szorongást okoznak.

Elolvasom a cikket