Élelmiszer-kombinációk, amelyek károsítják a gyomrot és az emésztést

A különböző ételek különböző ütemben emésztődnek, ezért jobb, ha azonos emésztési idejű ételeket kombinálunk, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket és az emésztőrendszer túlterhelését.

Az élelmiszereknek különböző pH-értékei is vannak: az alacsonyabb pH-értékkel rendelkező élelmiszerek savasnak számítanak (pl. gabonafélék, tojás, hús és szénsavas italok), míg a magasabb pH-értékkel rendelkező élelmiszerek lúgosnak (pl. gyümölcsök és zöldségek).

A különböző pH-szintű élelmiszerek egyidejű fogyasztása nem megfelelő emésztéshez vezethet, ami puffadást és gázképződést eredményezhet.

Ashley Tosh egészségügyi és táplálkozási szakértő szerint az élelmiszerek kombinálásakor két kulcsfontosságú összetevőre kell figyelni: az emésztési időre és a pH-szintre.

A rossz ételek keverése nemcsak kellemetlen puffadást okozhat, hanem az ételekből származó tápanyagok felszívódását is akadályozhatja.

Hogyan ne kombináljuk az élelmiszereket?

Szénsavas italok és pizza

Ez egy elég klasszikus kombináció, amely káros lehet a gyomorra. A pizzában lévő finomított szénhidrátok a szénsavas italokban lévő hozzáadott cukorral kombinálva a vércukorszint hirtelen emelkedését okozhatják.

A pizza emellett zsíros étel, és ha szénsavas italokkal kombinálják, negatív hatással lehet az emésztőrendszerre, ami erős teltségérzetet okozhat.

Gyümölcsök és gabonafélék

Egy másik kombináció, amelyet kerülni kell, különösen az érzékeny gyomrúak számára. Az eltérő emésztési idejük miatt a gyümölcsök könnyen emészthetőek, míg a gabonaféléknek hosszabb időre van szükségük. Ezen ételek együttes fogyasztása kellemetlen érzést okozhat.

Kávé és vasban gazdag ételek

Ha a reggeli rántottát egy csésze kávéval kombinálja, akkor megzavarhatja a szervezet vasfelvevő képességét. A kávé és a tea is tartalmaz olyan tulajdonságokat, amelyek zavarják a vas felszívódását, ami azt jelenti, hogy nem biztos, hogy az étkezés teljes mértékben ki tudja használni az előnyeit.

Javasoljuk, hogy a vasban gazdag étel elfogyasztása után legalább egy órával tartózkodjon az ivástól.

Tojás és hús

A tojás és a hús kiadós reggelinek tűnhet, de ez a magas fehérjetartalmú duó megterhelheti az emésztőrendszert, ami fehérjetúlterheléshez és gyomorpanaszokhoz vezethet.

Joghurtok és gyümölcsök

A joghurt és a gyümölcs egészséges keveréknek tűnhet, de a joghurt lúgos, míg az áfonya és az eper savas. Ezért inkább a lúgos gyümölcsöket, például a málnát és a banánt részesítsük előnyben.

Elolvasom a cikket