Kurkuma
Olena Piddubna táplálkozási szakértő szerint ez a fűszer hatékonyabbá teszi az immunrendszer jeleit, ezáltal támogatja a sejtalkotást.
Emellett csökkenti a gyulladást a szervezetben és elősegíti a szív- és érrendszeri egészséget.
Az olyan növényi vegyületek, mint a kurkumin értéke abban rejlik, hogy segítik a szervezetet az oxidációnak nevezett folyamat káros hatásai ellen. Idővel ez a folyamat krónikus gyulladást okozhat, és ennek következtében betegségekhez vezethet.
A kutatások szerint a kurkumin antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása védelmet nyújthat a szívbetegségekkel összefüggő egyes tényezőkkel szemben, többek között segíthet a koleszterinszint és a vérnyomás kiegyensúlyozásában.
Menta
Antimikrobiális tulajdonságokat tartalmaz, segítheti az emésztést, védi a bőrt és enyhítheti az irritációt.
A menta számos különböző tápanyagot tartalmaz, mint például:
- rost – támogatja az egészséges bélrendszert;
- A-vitamin – javítja a szem egészségét és megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket;
- C-vitamin – támogatja az immunrendszert és a szövetek helyreállítását;
- Kalcium – támogatja a csontok szilárdságát;
- Mangán – hasznos az agy- és idegműködéshez.
A menta emellett fantasztikus forrása az antioxidánsoknak, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet az oxidatív stressztől.
Babérlevél
Antioxidáns és immunrendszert támogató tulajdonságokat tartalmaz. Hasznos az immunrendszer egészséges működésének támogatására. Reagál a pogénekre, megakadályozva a rendszer túlreagálását.
A babérlevél jó A-vitamin-, B6-vitamin- és C-vitaminforrás. Mindezek a vitaminok köztudottan támogatják az egészséges immunrendszert.
Egy összezúzott evőkanál babérlevél tartalmaz:
- 5,5 kalória
- fehérjéket: 0,1 g
- zsír: 1,0 g 0,1 g
- szénhidrátok: 1,3 g
A babérlevél tea segíthet enyhíteni az emésztési zavarokat. Emellett nagyon aromás, ami segíthet csökkenteni az orrmelléküregek nyomását vagy az orrdugulást.
Cayenne-bors
A borsban található bioaktív kapszaicin hatékonyan küzdhet a fertőzések ellen, és gyulladáscsökkentő tulajdonságokat tartalmaz.
Emellett a fűszer segít normalizálni a szívizom működését.
Ezek a paprikák jó tápanyagforrások. Különösen gazdagok C-, A-, B6- és K-vitaminban.
Sokan a fűszeres ételeket a gyomorégéssel vagy emésztési zavarokkal hozzák összefüggésbe. Sokaknál azonban a fűszereknek épp ellenkező hatása lehet.
Növeli a gyomornedv- és enzimtermelést a gyomorban, ami segít lebontani az ételt.
A Cayenne-bors és más fűszeres ételek, amelyek kapszaicint tartalmaznak, ezért segíthetnek a fogyásban. A fűszeres ételek egy kicsit felpörgethetik az anyagcserét, segítve ezzel a kalóriaégetést. Segíthetnek abban is, hogy jóllakottnak érezze magát evés után.
Kapor
Javítja a szervezetben keletkezett károkat, segít az álmatlanságban, és véd a csontvesztés és a csontok ásványi sűrűsége ellen.
A kapor olyan illóolajokat tartalmaz, amelyek felveszik a harcot a káros baktériumokkal és vírusokkal.
A gyógynövényben található antioxidánsok csökkentik a vér koleszterinszintjét, ezáltal védik a szívet és az ereket számos krónikus betegségtől. A kapor kalciumot, magnéziumot, mangánt és káliumot tartalmaz, amelyek különösen a csontok és az ízületek rugalmassága szempontjából hasznosak.
Gyömbér
Enyhíti a fájdalmat (migrén, menstruáció, emésztési görcsök és gyomorpanaszok). Emellett tonizál, serkenti és erősíti a szervezetet, védi a testsejteket az öregedéstől.
A gyömbér antioxidánsokban is gazdag – olyan vegyületekben, amelyek megakadályozzák a stresszt és a testsejtek DNS-ének károsodását. Segítenek a krónikus betegségek, például a magas vérnyomás, a szív- és tüdőbetegségek leküzdésében, és elősegítik az egészséges öregedést.