Az nem titok, hogy igenis számít, hogy mit eszünk, azonban egy friss tanulmány szerint a megfelelő mennyiségű és minőségű proteinbevitel hatalmas segítség lehet a szív- és érrendszeri betegségek – mint amilyen a magas vérnyomás – távoltartásában – írja a Health legújabb cikkében.
A lap által idézett 2022-es tanulmány szerint azonban nemcsak a bevitt ételek pozitív hatásai lepték meg a kutatókat, hanem azok kombinációi, amik sokszor még reménykeltőbb adatokat produkáltak. Ezek alapján a kutatók szerint kijelenthető, hogy a megfelelő étrend összeállításával valóban mérhetően csökkenthetők a későbbi szív- és érrendszeri betegségek kockázatai. Apróbb módosításokkal pedig a már meglévő magas vérnyomás kezelésében is eredményesnek bizonyultak.
A protein rendkívül fontos szervezetünk számára, ám sokan általában az izomnöveléssel hozzák összefüggésbe, holott legalább ennyire fontos szívünk számára. A tanulmány azonban arra is rámutatott, hogy ha valaki sokféle forrásból viszi be a szükséges proteint, annak szervezete ellenállóbb a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.
Érdemes lehet tehát beépíteni a mindennapi étkezéseinkbe például a tojást, a halat, a lencsét, a vörös húst és a teljes kiőrlésű gabonákat is.
A szakemberek szerint pedig akkor járunk a legjobban, ha ezeket az ételeket felváltva készítjük, így biztosítva a megfelelő mennyiségű és diverz proteinbevitelt.