Ha odafigyel a vércukorszintjének ideális tartományban tartására, azzal nagyban hozzájárul az energiaegyensúly és az étkezési ritmus fenntartásához, valamint a cukorbetegség elkerüléséhez. Ehhez a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) egészséges táplálkozást népszerűsítő, Merőkanál.hu elnevezésű oldala gyűjtött össze néhány tanácsot.
Ezek gyorsan és nagymértékben megemelik a vércukrot:
A szakértők gyűjtése szerint az alábbi ételek a vércukorszint gyors és nagymértékű emelkedését okozzák:
- cukorral készült élelmiszerek – például a cukros üdítők; a cukorral édesített, alacsony rosttartalmú édességek, gabonapelyhek és péksütemények; valamint a cukrozott tejitalok és gyümölcsjoghurtok;
- fehér lisztből készült élelmiszerek – például a fehér kenyér, a péksütemények és a hagyományos, fehér lisztből készült tészták;
- alacsony rost-, de magas szénhidráttartalmú élelmiszerek – például a fehér rizs, a burgonyapüré, a gyümölcsitalok, illetve a gyümölcslevek.
Így kerülje el a vércukorszint ingadozását:
A táplálkozási tanácsadók a vércukorszint normalizálása érdekében – a fentiekre való odafigyelésen túl – javasolják, hogy
- kerülje a vércukorszint gyors és jelentős emelkedését, majd hirtelen lezuhanását okozó, illetve rostban szegény élelmiszerek fogyasztását, különösen a reggeli órákban;
- részesítse előnyben a vércukorszintet lassabban és kevésbé emelő, illetve magasabb rosttartalmú élelmiszereket – például a zöldségeket, a hántolatlan gabonákat, a teljes kiőrlésű liszteket és pékárukat, a durumtésztát, valamint a hüvelyeseket.