Mire jó a görög joghurt?

Tele van probiotikumokkal, kalciummal, káliummal és egyéb tápanyagokkal, így egészséges választás akár még a főétkezés részeként is. Sokoldalú, és sok ételbe beépíthető.

A görög joghurt táplálkozási előnyei

Kutatások szerint kétharmad csésze sima, zsírmentes görög joghurt tápértékei:

  • Kalória: 95
  • Zsír: 0,6 g (telített zsír: 0)
  • Nátrium: 56 mg
  • Szénhidrát: 5,7 g (rost: 0 g, cukor: 5 g)
  • Fehérjék: 16 g.

Amellett, hogy magas a fehérjetartalma, a görög joghurt kiváló kalciumforrás, és olyan tápanyagokat is biztosít, mint a magnézium, kálium, cink, szelén és B-vitaminok.

A görög joghurt előnyei

A termék gazdag kazeinfehérjében, amely segíthet az izomépítésben, és hosszabb teltségérzetet biztosít, ezáltal remekül beépíthető a diétába. Válasszunk alacsony zsírtartalmú, natúr görög joghurtot, ebből egy adag 16–20 gramm fehérjét tartalmaz.

Segít növelni az izomtömeget

Ha aktív életmódot folytat, biztos tudja, hogy az edzés utáni jó minőségű fehérje fogyasztása elősegítheti az izmok gyorsabb helyreállítását és erősebbé válását. A tanulmány arról számolt be, hogy ha alacsony zsírtartalmú, sima görög joghurtot fogyasztottak naponta háromszor erősítő edzésnapokon, a résztvevők megnövekedett erőt, izomvastagságot és testösszetételt tapasztaltak.

Jótékony probiotikumokat tartalmaz

A görög joghurt sok tejsavbaktériumot tartalmaz. A jó baktériumok segíthetnek javítani az egészséges baktériumok egyensúlyát a gyomor-bélrendszerben. A kutatások azt mutatják, hogy a „kiegyensúlyozottabb” bélmikrobiom javíthatja az immunitást, elősegítheti az emésztést és az anyagcserét, valamint csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát.

Segíthet a fogyásban

A joghurtban lévő kazeinfehérje lassan emésztődik, amely segít stabilan tartani a vércukorszintet, és hosszabb ideig teltebbnek érezzük magunkat. Tanulmányok kimutatták, hogy joghurt elfogyasztása után megnő az éhségérzetet elnyomó hormonok szintje.

Jó a csontoknak

Egy adag (körülbelül kétharmad csésze) görög joghurt körülbelül 175 milligramm csontépítő kalciumot tartalmaz, így az egyik legjobb kalciumforrás minden étel közül. A tejtermékekben lévő kalcium is nagyon jól felszívódik. A tanulmány szerint a tejet és joghurtot fogyasztó idősebb felnőttek csontsűrűsége magasabb volt. Ezért a görög joghurt fogyasztása nagyszerű módja annak, hogy javítsuk a csontok stabilitását.

Segít csökkenteni a cukorbetegség kockázatát

A kutatások megerősítik, hogy a görög joghurt segíthet csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Az elemzések arra utalnak, hogy a joghurt részt vesz a súlykontrollban, és szerepet játszhat a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésében.

Elolvasom a cikket