A szakértő megjegyezte, hogy a triklozán, amely aktívan elpusztítja a kórokozókat, nem egészen biztonságos összetevője a szájvizeknek. Dorokhov kifejtette, hogy a triklozán a patogén baktériumok mellett a hasznos mikroorganizmusokat is elpusztítja, és megzavarja a szájüreg természetes mikrobiomját. A triklozánt tartalmazó termékek tartós használata diszbakteriózishoz és a helyi immunitás csökkenéséhez vezethet.
A nátrium-lauril-szulfátot (SLS) tartalmazó öblítők szintén veszélyesek. Irritációt és a nyálkahártya kiszáradását okozza, valamint potenciális allergén és növeli a fogak érzékenységét.
Dorokhov figyelmeztetett, hogy a szájvizek egyes összetevői más szervekre is negatívan hathatnak, például a fluoridok. Ezeket a fogzománc erősítése szempontjából jótékony hatásúnak tartják, de nagy mennyiségben mérgezők lehetnek.
„A szervezetben lévő túlzott mennyiségű fluorid hatással van a pajzsmirigyműködésre és a csontszövetre. Figyelembe kell venni, hogy a közönséges csapvíz általában elegendő mennyiségű fluoridot tartalmaz” – magyarázta a vegyész.
Szerinte a mesterséges eredetű színezékek és ízesítők is potenciális veszélyt jelenthetnek. Némelyikük még az ízlelőbimbókra is hatással lehet, valamint allergiát és nyálkahártya-irritációt okozhat.
A szakértő sürgette, hogy a szájvizet egyénileg kell kiválasztani, és fogorvoshoz is érdemes lehet ez ügyben fordulni.