Ez a „biztos gyógymód” az orvos szerint a sárgarépa.
„A sárgarépa rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, és megelőzi az olyan betegségek kialakulását, mint az érelmeszesedés, a szélütés és a szívinfarktus. A sárgarépa sok káliumot tartalmaz, ami értágító, ezáltal javítja a vérkeringést” – mondta Malinovskaya.
Az orvos megjegyezte, hogy a sárgarépa is tartalmaz egy szívre jótékony anyagot – a kumarint. Segít csökkenteni a magas vérnyomást, és védi a szív egészségét.
A sárgarépa rostban és durva takarmányban gazdag, amelyek az egészséges emésztés fenntartásának egyik legfontosabb elemei. Ez csökkenti a székrekedés kockázatát, és megvédi a beleket és a gyomrot a különféle súlyos betegségektől.
A sárgarépa narancssárga színe a béta-karotinból származik, amely a szervezetben A-vitaminná alakul. A gyökérzöldség B-, K-, C-vitaminban, káliumban és mangánban is gazdag.
„Annak ellenére, hogy a sárgarépa tartalmaz A-vitamint, amely szükséges a látórendszer normál fejlődéséhez, nem erősítették meg azt a tényt, hogy a sárgarépa fogyasztásával a rossz látás javítható” – tette hozzá Malinovskaya.
Ezenkívül a sárgarépa hőkezelése során a sejtmembránja meglágyul, ami megkönnyíti a béta-karotin felszívódását. Főzéskor nem maradnak benne durva növényi rostok, azokat jobban felszívja a szervezet. Ezért a főtt sárgarépát javasolt bevenni az idősebbek étrendjébe, valamint azoknak, akiknek emésztőrendszeri problémái vannak – jegyezte meg a beszélgetőtárs.