Az elmúlt évtizedekben a tojás többször is a szakértők vitatémájává vált. És vitákat okoztak nemcsak a termék előnyei, hanem az adagolás is – hány tojást lehet hetente enni, és mennyit.
Amerikai tudósok úgy döntöttek, hogy kiderítik, hogyan függ össze a tojásfogyasztás az Alzheimer-kór, a demencia egyik leggyakoribb típusának kialakulásának kockázatával. Kiderült, hogy van összefüggés, méghozzá igencsak érezhető.
Egy új prospektív kohorszvizsgálat résztvevője több mint ezer idős amerikai volt, akik nem egészségügyi intézményekben éltek. Átlagéletkoruk 81,4 év volt. Az alanyok többsége nő volt (74,8 százalék), és a résztvevők több mint 82 százaléka rendelkezett az APOE-ε4 alléllal is – ez az Alzheimer-kór kockázati tényezőjeként ismert. Végül az önkéntesek 27,3 százalékánál (280 fő) közel 10 év elteltével is klinikailag diagnosztizálták a neurodegeneratív betegséget.
Annak kiderítésére, hogy a tojásfogyasztás hogyan befolyásolja a demencia kockázatát, a tudósok a Harvard School módosított étkezési gyakorisági kérdőívét használták. Eredményeiket a The Journal of Nutrition című folyóiratban tették közzé.
Diéta a memóriáért
Íme a következtetések, amelyekre a kutatók jutottak. Heti egy vagy több tojás elfogyasztása 47 százalékkal csökkentette az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. A tojásfogyasztás demencia kialakulására gyakorolt általános hatásának 39 százaléka pedig a tojássárgájában található kolinnak volt köszönhető.
„Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a gyakori tojásfogyasztás az Alzheimer-kór kialakulásának alacsonyabb kockázatával jár együtt, és hogy a demenciával való összefüggés részben az étrendi kolinnak köszönhető” – dolgozzák ki a tanulmány szerzői.
Sok szakértő ma már egyetért abban, hogy a tojást soha nem szabad kizárni az étlapról. Ez az értékes termék számos tápanyagot tartalmaz, köztük az agy egészsége szempontjából fontosakat: kolint, omega-3 zsírsavakat, luteint.