2024. december 5. csütörtök. 19:52
Azonban több olyan embercsoport van, akiknek ez a termék ellenjavallt, mert veszélyes az egészségre – írja a Sports.kz.
Magas vérnyomás
Először is, a kaviár veszélyes a magas vérnyomásban – artériás magas vérnyomásban – szenvedő emberek számára. A konzerválás során nagy mennyiségű sót használnak fel, amelynek túlzott mennyisége hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kockázatához. A GOST szerint az első osztályú termékben a tömegfrakció 4-6 százalék, a második – 4-7 százalék. Így, ha egy 100 g-os üveg kaviárt vásárol, az 4-7 g sót (kb. egy teáskanál) tartalmaz.
Szív- és vesebetegség
A szív- és vesebetegségben szenvedőknek is azt tanácsolják, hogy a só miatt korlátozzák a kaviárfogyasztást. A nátrium visszatartja a vizet a szervezetben, ami hozzájárul az ödéma kialakulásához.
Intolerancia a termékkel szemben
Hányinger, hasmenés, hasi fájdalom a fő tünetei ennek az állapotnak. A betegségeknek két kategóriája van – a kaviárallergia és az ételintolerancia.
Az allergia akut módon, fulladás és kiütések kialakulásával folytatódhat az egész testen, ami sürgős orvosi ellátást igényel. Ezért azok az emberek, akik hajlamosak a nem kívánt reakciókra, jobb, ha laboratóriumi vizsgálatokat végeznek a kaviár fogyasztása előtt.
Az ételintolerancia helyzete nem alakul ki olyan akut módon, de kellemetlenséget okoz.
Túlsúly
Egy másik probléma a kaviár kalória- és magas koleszterintartalmához kapcsolódik.
Ezért a túlsúlyos, elhízott, valamint koszorúér-betegségben és lipidanyagcsere-zavarban szenvedő embereknek óvatosan, naponta legfeljebb két teáskanálnyit kell kaviárt fogyasztaniuk.