Mennyire biztonságos a nyers halak fogyasztása?

A Centres for Disease Control and Prevention arra figyelmeztet, hogy kockázatos nyersen vagy nem kellően átsütve halat enni. Ez ugyanis növeli az ételmérgezés és az élelmiszer-baktériumokkal való szennyeződés valószínűségét (például a lisztéria, a szalmonella, az E. coli). Ezért nem ajánlott az ilyen halak fogyasztása terhes nőknek.

Szintén jobb elkerülni a nyers halat a 65 éves és idősebb embereknek, a legyengült immunitásúaknak, valamint a kisgyermekeknek. Náluk ugyanis súlyosabb tünetek alakulhatnak ki, ha megfertőződnek az étkezési baktériumokkal. Ez akár kórházi kezeléshez is vezethet.

A szakértők szerint a legbiztonságosabb a körülbelül 63 Celsius-fokos hőmérsékleten főtt halat fogyasztani. A húsának átlátszatlanná kell válnia, és villával könnyen szétválaszthatónak kell lennie. Ami a kagylókat illeti, főzéskor a héjuknak nyitottnak kell lennie, vagy a húsnak átlátszatlannak, gyöngyházfényűnek vagy fehérnek kell lennie.

Elolvasom a cikket