A legtöbb háziasszony gyakran lát hasonló képet az ünnepi asztalokon – salátástálakba ragadt kanalak. Ezt általában a vendégek kényelme érdekében teszik, hogy mindenki a tányérjára tehesse a salátát az eszközzel. Az ilyen gesztus azonban sértheti a vendégeket, és a banális gondoskodást zavarónak tekinthetik – írja a Sports.kz.
Az ilyen szokás a szovjet múltból érkezett hozzánk. Akkor a nyilvános étkezdékben a látogatók kényelme érdekében kanalakat szúrtak a nagy salátástálakba. Fokozatosan ez a gyakorlat átkerült az otthonokba. De miért nem ajánlott ezt megtenni?
Először, higiéniai megfontolások miatt. A salátát általában gyakran kézzel készítik, és ez már magában hordoz bizonyos kockázatokat. A salátástálban lévő kanál könnyen a különböző mikroorganizmusok átvitelének okává válik.
Másodszor, a tálból kilógó eszköz elronthatja a kulináris remekmű szépségét. A háziasszony minden erőfeszítése így kárba vész.
Harmadszor, a kanál a salátástálban sérti az etikettet és a tálalási szabályokat. Az ilyen szokás alacsony társadalmi szinthez kapcsolódik.
A saláta tálalásának azonban vannak alternatív módjai is. Ezek: az ételnek a vendégek tányérjára történő porciózása és az eldobható eszközök használata.