A szakértők szerint mindkét európai konyha nagyon hasonló. Mindkettő a zöldségekben és gyümölcsökben található, sok élelmi rost, valamint a teljes kiőrlésű gabonatermékek fogyasztását jelenti, amelyek a szénhidrátdiéta alapját képezik. Ezenkívül mindkét étrend sok tengeri élelmiszert tartalmaz.
Ha összehasonlítjuk a mediterrán országok, az északi tengerparti területek és Japán lakosságának étrendjét, jelentős hasonlóságokat láthatunk. Mindezeket az étrendeket a sokféle zöldség, gyümölcs és tenger gyümölcsei, valamint a vörös húsok és a feldolgozott állati fehérjék korlátozottsága köti össze.
A mediterrán konyha vált a legelterjedtebbé, de a skandinávot is besorolhatjuk alá, mint annak egyik fajtája, ugyanis a tengerparti étrend jellemzői igazak erre is.
Persze vannak különbségek: a mediterrán konyha nem használ olyan sok vadhúst, mint a skandináv, sem erjesztett zöldségeket, például savanyú káposztát. Ez általában nem jelenik meg a mediterrán étrendben. Ezek azonban csak apró különbségek, amelyeknek nincs nagy jelentőségük.
A legfontosabb különbség mindezen étrendek között a tengeri halak és az egyéb eredetű állati fehérjék, azaz a vörös húsok és a zsíros tejtermékek aránya. A kontinentális étrendekben ez az arány drámaian megváltozik a vörös hús, az állati zsírok és a koleszterin javára. A tengerparti táplálkozási hagyományok ezzel szemben a másik irányba mutatnak.
Ha a japán étrendet nézzük, láthatjuk, hogy több benne a rizs, és több sót tartalmaz. A kontinentális étrendekkel szemben azonban sokkal több benne a fehérje- és az omega–3 zsírforrás.
Erről bővebben itt olvashat.