Miért fontos a B12-vitamin a szervezet számára?
Bizonyos vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a szervezet a lehető legjobban működjön.
Egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozással minden szükséges tápanyaghoz hozzájuthat. Néha azonban az emberek bizonyos vitaminokból hiányt szenvednek.
A B12-vitamin egy ilyen tápanyag, amelynek hiánya esetén problémák léphetnek fel. Ez a fajta vitamin főként állati eredetű termékekben, például húsban, túróban és tojásban található meg.
Elengedhetetlen a szervezet idegsejtjeinek fenntartásához. Enélkül a vérsejtek nem tudják megfelelően szállítani az oxigént, amely vérszegénységhez vezethet.
A B12-vitaminhiány jelei
A B12-vitamin-hiány gyakori tünetei közé tartozik a fáradtság, a bizsergés és a fogyás.
A nyelv színének megváltozása, amelyet orvosilag nyelvgyulladásnak neveznek, a hiány jele lehet. Ha valakinek nyelvgyulladása van, a nyelv színe és alakja megváltozik, fáj és megduzzad. A szájban lévő sebek szintén lehetséges tünetnek számítanak.
Egyéb jelek, amelyekre érdemes odafigyelni:
- szapora légzés vagy légszomj
- fejfájás
- emésztési zavarok
- étvágytalanság
- gyengeség vagy fáradtság érzése
- hasmenés
Bizonyos esetekben a B12-vitamin hiánya az agyat és az idegrendszert érintő tüneteket is okozhat, mint például:
- zsibbadás
- izomgyengeség
- pszichológiai problémák, amelyek az enyhe depressziótól vagy szorongástól a zavartságig terjedhetnek
- egyensúlyi és koordinációs problémák
- vizeletinkontinencia
Milyen élelmiszerek tartalmazzák ezt a vitamint?
A B12-vitamin olyan állati termékekben található meg, mint a marhahús, belsőségek (pl. máj), kagyló, szardínia, tonhal, pisztráng vagy lazac.
Tejtermékekből, például joghurtból és túróból is hozzájuthat. A B12-vitamin megtalálható a tojásban, a csirkében, a pulykában, a dúsított élesztőben és a heringben is.