A zsigeri zsír felhalmozódása az Alzheimer-kór kialakulását segítheti

„Az ún. zsigeri zsír növelheti a két káros agyi fehérje, az amiloid és a tau szintjét” – magyarázta Dr. Mahsa Dolatshahi, a St. Louis-i Washington Egyetem Orvostudományi Kar kutatócsoportjának vezetője.

Az Alzheimer-kór tényleges tünetei csak sok évvel később jelentkezhetnek.

„Tanulmányunk kimutatta, hogy a magasabb zsigeri zsír az Alzheimer-kór két jellegzetes patológiás fehérjéjének – amiloid és tau – magasabb PET-szintjével társult” – mondta Dolatshahi. „Tudomásunk szerint a mi tanulmányunk az egyetlen, amely bemutatja ezeket az eredményeket a középkorú emberek esetében, ahol a résztvevők még évtizedekre vannak az Alzheimer-kórból eredő demencia legkorábbi tüneteinek kialakulásától.”

Az Alzheimer Szövetség szerint 6,9 millió 65 éves vagy annál idősebb amerikait érint az Alzheimer-kór – ez a szám az évszázad közepére 13 millióra emelkedhet. Globálisan 55 millió ember él Alzheimer-kórral, és a hetedik halálok, amely évente 1,64 millió áldozatot követel.

A Magyarországon, 2023-ban nyilvántartott Alzheimer-betegek száma, közel 13 ezerre becsülhető a KSH adatai szerint. Ám az érintettek valós száma a nem diagnosztizált esetek miatt ennél jóval magasabb lehet.

Dolatshahi csoportjának alapgondolata az volt, hogy vajon vannak-e olyan tényezők a középkorú emberek egészségében, amelyek befolyásolják az Alzheimer-kór megjelenésének későbbi esélyeit.

80 középkorú – átlagosan 49 éves – ember bevonásával végzett tanulmányuk, az elhízás és a különböző típusú testzsírok lehetséges hatásaira összpontosított. Az összes résztvevőnek nem volt nyilvánvaló kognitív problémája a vizsgálat idején. Alig több mint fele volt elhízott (57,5%), átlagos BMI-je 32,3 volt (a 30-as BMI az elhízás küszöbértéke). Minden résztvevő esetében egy sor PET-vizsgálatot végeztek az amiloid és tau fehérjék agyi szintjének mérésére, és hasi MRI-ket a bőr alatti és a zsigeri zsír (a szerveket körülvevő mély rejtett zsír) mennyiségének felmérésére.

A tanulmány legfontosabb megállapítása az volt, hogy az Alzheimer-kórral összefüggő amiloid és tau szintje az emberek agyában szorosan összefügg azzal, hogy mennyi zsír gyűlik össze a szerveik körül. Ez a zsigeri zsír felelős az elhízással összefüggő amiloid szint emelkedésének 77 százalékáért. Más típusú zsírok szintje nem befolyásolta az amiloidot.

„Ez a tanulmány túlmutat a BMI használatán, hogy pontosabban jellemezze a testzsírt MRI segítségével, és így kulcsfontosságú betekintést nyújt abba, hogy az elhízás miért növelheti az Alzheimer-kór kockázatát” – mondta az RSNA sajtóközleményében.

A jó hír az, hogy a középkorú emberek sokat tehetnek az elhízás és a zsigeri zsír szintjének csökkentése érdekében, a mozgás és az egészséges táplálkozás tudatosabb beépítésével az életükbe.

Egy másik tanulmányban szintén a zsigeri zsír szerepét vizsgálták. „A kutatásunk egyik legfontosabb eredménye, hogy az Alzheimer-kór elhízással kapcsolatos kockázatainak vizsgálata magában foglalja a kapcsolódó anyagcsere- és lipidproblémák kezelését, amelyek gyakran felmerülnek a magasabb testzsír kialakulásával” – mondta dr. Cyrus Raji, a Washington Egyetem radiológiai docense.

Elolvasom a cikket