Milyen esetekben káros a kakaó az egészségre?

Szerinte a kakaóbabból készült ital két esetben ellenjavallt az emberek számára:

Vérnyomási zavarok esetén

A kakaó a teához és a kávéhoz hasonlóan növelheti a vérnyomást. Természetesen mindenkinek egyéni a reakciója, de előfordulhat – mondta Makisha.

Allergiás reakció esetén

Ez az ital elég erős allergén, ezért a terméket óvatosan kell beiktatni a gyerekek étrendjébe – figyelmeztetett a szakértő.

– Az allergiás reakció nem a termék első, hanem a második fogyasztásakor jelentkezik. Ugyanis amikor valaki először próbál ki egy terméket, akkor szenzibilizáció (specifikus túlérzékenység az idegen anyagokkal szemben) következik be, és az allergiás reakció csak a második alkalommal jelentkezik. Ezért a kakaót óvatosan kell beilleszteni a gyermekek étrendjébe, megfigyelve a szervezet reakcióját a termékre a második fogyasztáskor – magyarázta Makisha.

Emellett hozzátette, a gyermekek számára vásárolt italhoz gyakran sok cukrot adnak, amely szintén nem teszi hasznossá, és csak hozzájárul a súlygyarapodáshoz – tette hozzá a szakértő.

– A kész, instant kakaóban rengeteg hozzáadott cukor van, maga a kakaópor pedig szinte egyáltalán nincs is benne. Ha kontrollálatlanul isszuk, akkor néhány pluszkalóriát és -kilót is felszedhetünk ettől – mondta a táplálkozási szakértő.

A szakértő azt javasolta, hogy naponta legfeljebb egy-két csésze kakaót igyunk, és ezt szigorúan a nap első felében tegyük, hogy ne zavarja meg az alvási rendet.

Elolvasom a cikket