– A csirkehúslevesből készült kocsonyát könnyebben feldolgozza a szervezet, a marhahúsleves soványabb, a sertéshúsleves pedig zsírosabb.
Ez a termék kollagént tartalmaz, jegyezte meg az orvos. Ez kedvezően hat az erekre és a csontokra:
– Annak érdekében, hogy a szervezet jobban asszimilálja a kollagént, hosszabb ideig kell főzni a húslevest. Minél tovább főzzük a húst és a csontokat, annál gyorsabb a hidrolízis hatása, és a termék könnyebben bomlik le a szükséges aminosavakra.
A kocsonya aminosavai közül a glicin dominál, mondta Solomatina.
– Javítja az agyi aktivitást, segít a koncentrálásában és elősegíti az agyműködést. Ahhoz azonban, hogy a szükséges mikrotápanyagokat megfelelő mennyiségben megkapjuk, sokat kell enni a termékből. Ez pedig káros is lehet, mivel a termék meglehetősen kalóriadús és nehezen emészthető.
A szakértő szerint az optimális mennyiségű kocsonya, amit egy személy egy étkezés során elfogyaszthat, 150-200 gramm.
– Hasznos uzsonnának tekinthető, ha megfelelő mennyiségben fogyasztjuk. Ezért nem kívánatos 200 grammnál többet enni.
Ugyanakkor a zsírréteget ajánlatos előzetesen eltávolítani – tette hozzá Solomatina.