A reflux elleni diéta követése kulcsfontosságú a savasság szabályozásában, hiszen az ételek és italok, amelyeket fogyasztunk, nagy mértékben befolyásolják a gyomor által termelt sav mennyiségét. Önmagában semelyik étel előnyben részesítése vagy elkerülése nem fogja garantáltan megszüntetni gyomorbetegség kellemetlen állapotát, de a refluxdiéta betartása enyhítheti a savasság intenzitását és a gyomorégést.
A refluxdiéta általános szabályai
- Kerüljük a dohányzást vagy bármilyen dohánytermék fogyasztását;
- Kerüljük az alkoholfogyasztást;
- Kerüljük a szoros, tapadó ruházatot;
- Ne együk túl magunkat, az ételt rágjuk meg lassan és alaposan;
- Étkezzünk naponta többször, kisebb adagokban;
- Kövessünk alacsony zsírtartalmú étrendet;
- Étkezés után ne feküdjünk vagy dőljünk le rögtön, maradjunk függőleges helyzetben;
- Elalvás előtt három órával már ne étkezzünk;
- Alvás közben emeljük meg a fejünket párnával.
Refluxbarát ételek
- Sovány húsok és halak: az alacsony zsírtartalmú húsok, mint például a csirke, a pulyka, a halak és a tenger gyümölcsei csökkentik a savas reflux tüneteit, és remek fehérjeforrások.
- Zöldségek: a zöldségfélékben általában alacsonyabb a zsír- és cukorszint, amely segít csökkenteni a gyomorsavat. A legjobb, ha leveles zöldeket, burgonyát, zöldbabot, brokkolit, karfiolt és uborkát fogyasztunk rendszeresen.
- Nem citrusféle gyümölcsök: a nem savas gyümölcsök, mint az alma, a dinnye, a banán és a körte kevesebb valószínűséggel váltanak ki refluxos tüneteket.
- Egészségek zsiradékok: az avokádó, a dió, az olívaolaj és a napraforgóolaj többek között egészséges zsírokat tartalmaznak.
- Gyömbér: a gyömbér természetes gyógymód gyomorégés és más bélproblémák kezelésére, hiszen remek gyulladáscsökkentő.