A szakértő szerint ebben a korban az emberek gyakran prediabéteszben, inzulinrezisztenciában vagy cukorbetegségben szenvednek. A nagy mennyiségű cukrot tartalmazó reggeli így különösen káros lehet az egészségre.
A fő veszély az, hogy a cukorbetegség rejtve van: előfordulhat, hogy az ember nem is tud róla, amíg nem esik át orvosi vizsgálaton.
A legrosszabb reggeli édes tea és fehér kenyér lekvárral vagy péksüti. Az ilyen reggelik leggyakrabban a hatvan év felettiek számára károsak – nagyon gyorsan megemelik a vércukorszintet, amelyet aztán egy gyors visszaesés követ.
A táplálkozási szakértő szerint az idősebbek számára jobb, ha összetett szénhidrátot, fehérjét és rostot tartalmazó ételeket fogyasztanak reggelire. Előbbiek a szervezet építőanyagának számítanak, az összetett szénhidrátok energiát adnak, a rostok pedig jótékony hatással vannak a bélműködésre.
„A reggelit mindennap variálhatjuk. Ez lehet zabkása – zabpehely, köles, árpa, tönköly, hajdina –, és kiegészíthetjük egy darab zsírszegény sajttal, például mozzarellával vagy túróval. Ajánlott még a teljes kiőrlésű kenyér vagy pedig a zöldséges omlett fogyasztása is, de a tojás bármilyen módon tökéletes reggeli.”
Az italokat is érdemes váltogatni. Egyik nap zöld tea, aztán fekete, aztán cikória. Mindezt cukor nélkül persze – mondja Elena Solomatina.