Így készíthető meleg ital a kólából

Minden bizonnyal ma már jelentősen megváltozott az összetétel, így ha a fent felsorolt fűszereket adjuk a kólához, akkor nemcsak természetesebb lesz a végeredmény, hanem sokkal ízletesebb is.

Míg a gyárakban olaj formájában kerültek a fűszerek az üdítőbe, otthon őrölt fűszereket használhatunk. Ha édes, télies ízvilágot szeretnénk, akkor természetesen a téli fűszerek a nyerők.

A meleg kólába mehet szegfűbors, fahéj, kardamom, szerecsendió és szegfűszeg. Jól illik ezekhez extra hozzávalóként a tejszín és a tojás is. De lehetünk bátrabbak és vagányabbak, és kipróbálhatjuk a fekete borsot és a koriandert – ekkor a végeredmény egy nehezebb, földesebb ízvilág lesz.

Indiában népszerű a masala kóla, amit az éttermek, bárok itallapján is megtalálhatunk. A köményt, fekete sót, lime levet, friss koriandert és mentát tartalmazó üdítő íze enyhén sós, citrusos, fanyar; ha pedig korianderlevél kerül bele, akkor inkább diós ízvilág jellemzi. Évekkel ezelőtt született Hongkongban a forró gyömbéres-citromos kóla, ami divatossá és népszerűvé vált a legtöbb étteremben. A fűszeres kólát természetes elkészíthetjük forralás nélkül is, akkor egy igazi frissítő italt kapunk.

Elolvasom a cikket