A szívbetegségek megelőzésében segítő reggeli

A fehérje, zsír, rost és egyéb tápanyagok megfelelő arányát tartalmazó, jó minőségű reggeli fogyasztása, amely a teljes napi energia (kalóriabevitel) 20-30 százalékát is kiteszi, csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit.

Álvaro Hernáez kutató szerint a reggeli a nap legfontosabb étkezése, de nem mindegy, hogy mit és hogyan eszünk. Különösen fontos, hogy ellenőrzött mennyiségű ételt fogyasszunk – ne túl sokat és ne túl keveset –, és ügyeljünk a megfelelő tápanyag-összetételre.

Ez a reggeli szokás különösen fontos a túlsúlyosak és az 55 év felettiek számára.

A kutatók következtetéseik levonásához három éven keresztül követték 383 spanyol résztvevő fejlődését, akik 55 és 75 év közötti túlsúlyosak vagy elhízottak voltak. Ezután felmérték a szív- és érrendszeri betegségek alábbi kockázati tényezőit:

  • teljes testsúly;
  • derékkörfogat, amely az elhízás mutatója;
  • a koleszterin- és trigliceridszint a lipidprofilban;
  • vérnyomás;
  • a cukorbetegség markerei.

Azokat megfigyelve, akik a teljes napi energiájuk (kalóriák) 20-30 százalékát reggelizés közben fogyasztották el, három év elteltével a következő változásokat figyelték meg:

  • a testtömegindex 2-5 százalékkal alacsonyabb volt;
  • a derékbőség 2-4 százalékkal csökkent;
  • a trigliceridszint 9-18 százalékkal csökkent;
  • a jó koleszterinszint 4-5 százalékkal nőtt.

Azok pedig, akik minőségi reggelit fogyasztottak, amely megfelelő mennyiségű fehérjét, egészséges zsírokat, rostokat és ásványi anyagokat, például káliumot és vasat tartalmazott, miközben kerülték a túlzott mennyiségű hozzáadott cukrot és telített zsírt, azt tapasztalták, hogy

  • a derékkörfogat 1,5 százalékkal csökkent,
  • a trigliceridszint 4 százalékkal csökkent,
  • a HDL-koleszterinszint 3 százalékkal nőtt.

Ehhez képest azoknál, akik alacsony minőségű reggelit fogyasztottak, több zsírraktár volt, magasabb volt a trigliceridszintjük, alacsonyabb a HDL-koleszterinszintjük és rosszabb volt a veseműködésük.

„Az egészséges reggelizési szokások ösztönzése hozzájárulhat az egészséges öregedéshez azáltal, hogy csökkenti a metabolikus szindróma és a kapcsolódó krónikus betegségek kockázatát, ezáltal javítja az életminőséget” – magyarázta Carla Alejandra kutató.

A mediterrán étrend elősegíti a szív egészségét

Néhány népszerű reggeli étel, amely ebben az étrendben szerepel, az avokádó, a lazac, az olívaolaj, a sötét leveles zöldségek, a mandula, a bogyós gyümölcsök és a görög joghurt.

Egy tanulmány, amelyben 315 nőt követtek 25 éven át, megállapította, hogy a mediterrán étrend betartása 23 százalékkal csökkentette a halálozási kockázatot.

A mediterrán étrenddel kapcsolatos mintegy 50 metaanalízis és tanulmány áttekintése megállapította, hogy ez az étrend jobb szív- és érrendszeri egészséggel jár, beleértve a koszorúér-betegség és a stroke előfordulásának klinikailag jelentős csökkenését.

Elolvasom a cikket