A fehérje, zsír, rost és egyéb tápanyagok megfelelő arányát tartalmazó, jó minőségű reggeli fogyasztása, amely a teljes napi energia (kalóriabevitel) 20-30 százalékát is kiteszi, csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit.
Álvaro Hernáez kutató szerint a reggeli a nap legfontosabb étkezése, de nem mindegy, hogy mit és hogyan eszünk. Különösen fontos, hogy ellenőrzött mennyiségű ételt fogyasszunk – ne túl sokat és ne túl keveset –, és ügyeljünk a megfelelő tápanyag-összetételre.
Ez a reggeli szokás különösen fontos a túlsúlyosak és az 55 év felettiek számára.
A kutatók következtetéseik levonásához három éven keresztül követték 383 spanyol résztvevő fejlődését, akik 55 és 75 év közötti túlsúlyosak vagy elhízottak voltak. Ezután felmérték a szív- és érrendszeri betegségek alábbi kockázati tényezőit:
- teljes testsúly;
- derékkörfogat, amely az elhízás mutatója;
- a koleszterin- és trigliceridszint a lipidprofilban;
- vérnyomás;
- a cukorbetegség markerei.
Azokat megfigyelve, akik a teljes napi energiájuk (kalóriák) 20-30 százalékát reggelizés közben fogyasztották el, három év elteltével a következő változásokat figyelték meg:
- a testtömegindex 2-5 százalékkal alacsonyabb volt;
- a derékbőség 2-4 százalékkal csökkent;
- a trigliceridszint 9-18 százalékkal csökkent;
- a jó koleszterinszint 4-5 százalékkal nőtt.
Azok pedig, akik minőségi reggelit fogyasztottak, amely megfelelő mennyiségű fehérjét, egészséges zsírokat, rostokat és ásványi anyagokat, például káliumot és vasat tartalmazott, miközben kerülték a túlzott mennyiségű hozzáadott cukrot és telített zsírt, azt tapasztalták, hogy
- a derékkörfogat 1,5 százalékkal csökkent,
- a trigliceridszint 4 százalékkal csökkent,
- a HDL-koleszterinszint 3 százalékkal nőtt.
Ehhez képest azoknál, akik alacsony minőségű reggelit fogyasztottak, több zsírraktár volt, magasabb volt a trigliceridszintjük, alacsonyabb a HDL-koleszterinszintjük és rosszabb volt a veseműködésük.
„Az egészséges reggelizési szokások ösztönzése hozzájárulhat az egészséges öregedéshez azáltal, hogy csökkenti a metabolikus szindróma és a kapcsolódó krónikus betegségek kockázatát, ezáltal javítja az életminőséget” – magyarázta Carla Alejandra kutató.
A mediterrán étrend elősegíti a szív egészségét
Néhány népszerű reggeli étel, amely ebben az étrendben szerepel, az avokádó, a lazac, az olívaolaj, a sötét leveles zöldségek, a mandula, a bogyós gyümölcsök és a görög joghurt.
Egy tanulmány, amelyben 315 nőt követtek 25 éven át, megállapította, hogy a mediterrán étrend betartása 23 százalékkal csökkentette a halálozási kockázatot.
A mediterrán étrenddel kapcsolatos mintegy 50 metaanalízis és tanulmány áttekintése megállapította, hogy ez az étrend jobb szív- és érrendszeri egészséggel jár, beleértve a koszorúér-betegség és a stroke előfordulásának klinikailag jelentős csökkenését.