A sertéshús a vitaminok és mikroelemek tekintetében az első helyen áll a hústermékek listáján. Ezzel a mutatóval megelőzte a marhahúst és a birkahúst. És az érvek, hogy a sertéshús túl kalóriadús – csak egy tévhit.
Az orosz szakértő megjegyezte, hogy például a szegyben csak 602 kCal, és a karajban – 160 kCal van. Ez sokkal kevesebb, mint bármely más húsban.
„Nem javasoljuk, hogy hetente háromnál többször fogyasszunk vörös húst. A sovány sertéshús (például karaj) rendkívül egészséges, mert zsír és koleszterin tartalma alacsony. Főleg B-vitamint tartalmaz, a máj A-vitamint. Ásványi anyagai a vas, nátrium, kálium, kálcium, magnézium. Fehérjetartalma teljes értékű, kb. 20%” – hangsúlyozta az orvos.
A vöröshúsok, mint amilyen a sertéshús is, a benne található kiemelkedő vastartalomnak köszönhetően nyeri el vörös színét. Minél vörösebb a hús, annál több a vas tartalma. A vasnak a vörösvértestek felépítésében és a szervezet oxigénellátásában van kiemelkedő szerepe.