A világ kék zónáiban, vagyis ahol a legtovább élnek az emberek, tízszer valószínűbb, hogy megéli valaki a százéves kort. Ilyen hely a görögországi Icaria szigete is. A helyiek hosszú életének egyik alappillére pedig az egészséges táplálkozás – írja a Mirror.
A kisebb adagok, a növényi alapú termékek, esetleg esténként egy kis pohár bor is szerepel a helyeik étkezésében, de van egy konkrét, bevált receptjük is. A „hosszú élet pörköltjének” nevezett étel különösen kedvelt a görög Icaria szigetén. Az étel középpontjában olyan friss összetevők állnak, mint a lilahagyma, a fokhagyma, az édeskömény és a paradicsom, amelyet egy csésze feketeszemű borsó egészít ki.
Az ezekből készített egytálétel nem csak finom, hanem alacsony glikémiás indexe révén segít abban is, hogy a vércukorszint a normál tartományban maradjon. Emellett a benne található rengeteg zöldség nagyszerű fehérje-, rost- és alapvető tápanyagforrás, az étel ugyanakkor telített zsírokban szegény. A „pörkölt” ezenkívül a fogyásban is segíthet, a feketeszemű borsó és a zöldségek magas rosttartalma ugyanis elősegíti a jóllakottságot, csökkentve a túlevés valószínűségét.
A helyiek így készítik
Először a hagymát, az édesköményt és a fokhagymát pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a feketeszemű borsót. Ezután néhány babérlevéllel együtt adjunk hozzá paradicsompürét, friss paradicsomot és annyi vizet, hogy a borsót ujjnyira ellepje. Főzzük 40-60 percig, a végén enyhén sózzuk meg és apróra vágott kaporral ízesítsük.
Bár nem mondanám, hogy egyetlen étel önmagában garantálhatja a hosszú életet, hiszek abban, hogy a növényi alapú, teljes értékű élelmiszerekben gazdag étrend hozzájárulhat a hosszabb, egészségesebb élethez. Amikor olyan kék zónásokat vizsgáltam, mint amilyen az Icaria szigetén élők, egyértelmű bizonyítást nyert, hogy az étrend, a fizikai aktivitás és az erős társadalmi kapcsolatok is jelentős szerepet játszanak a hosszú életben – mondja Helen Bell, a Help & Advice táplálkozási szakértője.