Meddig tárolható a főtt burgonya?

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint a főtt burgonya és más főtt zöldségek három-négy napig tárolhatók biztonságosan a hűtőszekrényben.

Különösen a főtt és a pürésített burgonya tárolható ennyi ideig. A sült burgonya ugyanennyi ideig tárolható. A nyers, de hámozott burgonya azonban 24 órán át tárolható a hűtőszekrényben.

A burgonya tárolási ideje azonban nemcsak az állapotától, hanem a külső körülményektől is függ.

Bár az étkezésre kész burgonya akár négy napig is eláll a hűtőben, szobahőmérsékleten két órán belül megromlik. Még ha az étel nem is mutatja a romlás nyilvánvaló jeleit, akkor sem szabad megkockáztatni az elfogyasztását.

Annak érdekében, hogy a főtt burgonya megőrizze jótékony tulajdonságait, ugyanakkor biztonságosan fogyasztható és ízletes maradjon, tegye sekély, tiszta, légmentesen záródó edényekbe.

A főtt burgonya megromlásának megelőzése érdekében fontos, hogy a főzés után legfeljebb két órán át hűtőszekrényben tárolja. A meleg burgonyát ne tegye hűtőbe – ez páralecsapódást és a baktériumok szaporodását okozza, így gyorsabban megromolhat.

Érdemes megjegyezni, hogy a főtt burgonyát és a burgonyapürét nem szabad fémtartályokban tárolni. A fém reakcióba léphet a burgonyában található savakkal, ami negatívan befolyásolja az étel ízét és minőségét.

A főtt burgonyát a hűtőszekrényben kell tárolni négy fokos vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten. Ne tegye a tárolóedényt a legmagasabb hőmérsékletű polcra, vagy olyan ajtóba, ahol a hőmérsékleti viszonyok instabilak.

A romlott főtt burgonya jelei

Nehéz lehet megállapítani, ha egy burgonya megromlott. Általában a romlott főtt burgonya szúrós szagú vagy láthatóan penészes, ami a romlás leggyakoribb jele.

Más esetekben azonban ez az élelmiszer észrevehető jelek nélkül is tartalmazhat káros baktériumokat. A főtt burgonya olyan élelmiszer, amelyben nagy az ételmérgezést okozó baktériumok kialakulásának kockázata.

Ez annak köszönhető, hogy az étel sok nedvességet tartalmaz, enyhén savas és némi fehérjét is tartalmaz, így ideális táptalaj a mikroorganizmusok számára.

Ezért a legjobb, ha a főzés után három-négy napon belül fogyasztjuk el, és mindig 74 fokra melegítjük, hogy az esetlegesen képződött baktériumokat elpusztítsuk.

Ha azonban a burgonyát nem megfelelően tárolták, vagy a rövidebb eltarthatósági idő ellenére kétségek merülnek fel a frissességével kapcsolatban, akkor ne kockáztassunk és ne fogyasszuk el.

Elolvasom a cikket