Az alkoholtartalmú italokat nincs alszekciókra vagy típusokra osztva: whisky, konyak, vodka, rum stb. Van alkohol, a hatóanyag az etil-alkohol.
Az adagolástól függően az eredmény és a hatás, a felhasználás mennyiségétől és gyakoriságától, és ennek megfelelően a céloktól függően fennáll vagy nem lesz a betegség kialakulásának kockázata” – mondta Jevgenyij Abakumov.
Ha az ember konyakot, vodkát, whiskyt iszik – mindegy, az egészségkárosító és az alkoholizmus kialakulását tekintve nincs különbség ezen italok között.
A konyakkal, mint minden más alkohollal, rendkívül óvatosnak kell lennie, nemcsak az esetleges függőség tekintetében. Növeli az étvágyat, ami azt jelenti, hogy a konyakot fogyasztó emberek sokat esznek, és nem tudják ellenőrizni az adagok méretét. Ezenkívül maga a konyak nagyon magas kalóriatartalmú – 239 kilokalória 100 gramm termékben.
Vannak, akiknek a konyak teljesen ellenjavallt:
– cukorbetegek
– túlsúlyos emberek
– instabil vérnyomású emberek
– az urogenitális rendszer problémáival küzdők
– epebetegségben szenvedők