A hús, amely tele van vitaminokkal, és a cukorbetegségben szenvedőknek is hasznos

Magyar Tibor
2024. december 16. hétfő. 16:52

A pulyka nagyszerű fehérjeforrás. A szervezet a fehérjét a csontok, izmok, porcok, bőr, vér és szövetek építéséhez és javításához használja fel. A fehérje makrotápanyag, amely azt jelenti, hogy a szervezetnek nagy mennyiségre van szüksége belőle. A szervezete nem tudja tárolni a fehérjét, ezért mindennap fogyasztania kell belőle.

Amíg nem eszik túl sok pulykát, addig ez egy egészséges módja a szükséges fehérje bevitelének. Emellett jó forrása az olyan hasznos vitaminoknak és ásványi anyagoknak, mint a magnézium és a niacin.

A pulyka kiváló szelénforrás is. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy az ásványi anyagban gazdag étrend segíthet megelőzni bizonyos rákfajtákat, többek között a hólyagrákot, a mellrákot, a tüdőrákot és a gyomorrákot is.

A tudósok csak akkor látták a szelén védő hatását, ha a szelén jelen van az elfogyasztott élelmiszerekben. Úgy tűnik, hogy a táplálékkiegészítők szedése nem fejti ki ugyanezt a hatást. Ahhoz, hogy többet tudjanak meg, a tudósoknak további kutatásokat kell végezniük.

A pulyka alacsony glikémiás indexű (GI) élelmiszer. Ez azt jelenti, hogy nem okoz olyan vércukorszint-emelkedést, mint a cukorban és szénhidrátban gazdagabb ételek. Ha cukorbetegségben szenved, a pulyka beiktatása az étrendjébe segíthet abban, hogy vércukorszintjét kordában tartsa.

Az olyan alacsony GI-értékű élelmiszerek, mint a pulyka, segíthetnek a „jó” HDL-koleszterin szintjének növelésében is a szervezetben. A HDL-koleszterin a véráramban utazik, és segít eltávolítani a „rossz” LDL-koleszterint. Az LDL-koleszterin károsíthatja az artériák falát, és növelheti a szívroham és a stroke kockázatát. A HDL-koleszterinszintet növelő élelmiszerek, például pulyka fogyasztásával növelheti az ellenálló képességét ezekkel a betegségekkel szemben.

A pulyka és más baromfifélék a MIN- diéta részét képezik. A tudósok azért hozták létre a MIND-diétát, hogy lelassítsák az Alzheimer-kórral és a demencia más okaival járó szellemi hanyatlást. Ha a MIND-diéta részeként hetente legalább kétszer fogyasztanak baromfitermékeket, például pulykát, az idősebb felnőttek megőrizhetik memóriájukat és gondolkodási képességeiket.

A pulyka számos vitaminban és ásványi anyagban gazdag. Van benne kolin, vas, magnézium, niacin, foszfor, kálium, szelén, nátrium, B6-vitamin, B12-vitamin és cink is.

A pulyka összességében egészséges fehér hús, de minden hús tartalmaz zsírt. Egy adag pulyka egy gramm telített zsírt tartalmaz. Ez az ajánlott napi bevitel hat százaléka. Ahhoz, hogy a pulykából származó zsírbevitelét kezelhető szinten tartsa, korlátozza az adagok méretét az ajánlott egy adagra.

A pulyka emellett jelentős mennyiségű triptofánt – egy aminosavat – tartalmaz. A pikkelysömörben szenvedőknek alacsony triptofántartalmú diéta ajánlott.

Elolvasom a cikket